Se știe unde se află liderul suprem al talibanilor.
Publicitate
Liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, care nu a apărut niciodată în public, se află în Afganistan, în oraşul Kandahar, au declarat duminică purtătorii de cuvânt ai mişcării, relatează AFP, scrie Agerpres.
"El se află la Kandahar, unde locuieşte de la început", a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.
"Va apărea în curând în public", a afirmat la rândul său purtătorul de cuvânt adjunct, Bilal Karimi.
Rolul exact al lui Hibatullah Akhundzada, care îi conduce pe talibani din 2016, este puţin cunoscut, activitatea sa publică rezumându-se la mesaje anuale în timpul sărbătorilor musulmane.
El nu s-a manifestat în niciun fel de când talibanii au preluat controlul în Afganistan la mijlocul lunii august, în contextul retragerii americane.
Talibanii au o lungă tradiţie în a-şi ţine liderul suprem în umbră.
Fondatorul mişcării, enigmaticul mullah Mohammad Omar, era cunoscut pentru viaţa sa de pustnic şi se deplasa rar la Kabul în perioada când talibanii se aflau la putere în anii 1990.
Kandahar este leagănul mişcării talibanilor.
Deschiderea discuţiilor cu talibanii nu implică recunoaşterea ulterioară a guvernului lor, a afirmat duminică preşedintele francez, Emmanuel Macron, la postul TF1, punând mai multe condiţii pentru o eventuală recunoaştere, inclusiv "respectarea drepturilor omului" şi a "demnităţii femeilor afgane", notează AFP, scrie Agerpres.
"Avem operaţiuni de desfăşurat, care sunt evacuări", iar "cei care deţin controlul asupra Kabulului şi teritoriului (afgan) sunt talibanii, aşa că din punct de vedere operaţional trebuie să avem aceste discuţii", însă "asta nu presupune o recunoaştere, pentru că am stabilit o serie de condiţii", a declarat şeful statului francez, aflat în vizită la Erbil în Irak.
"Primul lucru este ca talibanii să respecte dreptul umanitar şi protecţia tuturor celor care au dreptul să fie protejaţi prin azil", a făcut cunoscut preşedintele Franţei.
A doua condiţie este ca "ei să fie foarte clari în ceea ce priveşte toate mişcările teroriste", deoarece, "dacă pactizează cu mişcările teroriste prezente în regiune, evident acest lucru va fi inacceptabil pentru noi toţi".
"Al treilea lucru este respectarea drepturilor omului, a valorilor noastre, în special respectarea demnităţii femeilor afgane", a adăugat el.
Întrebat despre probabilitatea ca talibanii să permită continuarea operaţiunilor după 31 august, Emmanuel Macron s-a arătat "prudent".
"Nu sunt categoric (...), pentru că doresc ca operaţiunile noastre să aibă succes", a explicat şeful statului francez.
"Am iniţiat un dialog" care este purtat "şi de alte câteva ţări aliate cu talibanii", a spus el, subliniind "rolul cu totul special pe care Qatarul l-a jucat de de mai multe luni în aceste negocieri" şi, "prin urmare, obiectivul este de a obţine evacuarea umanitară a tuturor femeilor şi bărbaţilor aflaţi în pericol".
"Vom reuşi? Nu pot garanta asta", a ţinut să adauge preşedintele Emmanuel Macron, citat de AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu