EXCLUSIV  Unde se duc banii când rambursăm anticipat un credit. Explicaţia unui director de bancă

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Adina Călin, Director Direcţia Produse şi Servicii Bancare din cadrul CEC Bank, a explicat cum funcţionează rambursarea anticipată şi unde se duc, de fapt, banii. 

"Rambursarea anticipată este o variantă bună. Şi ar trebui în primul rând să înţelegem ce înseamnă rambursarea anticipată. Când luăm un credit, avem partea de capital, la care se adaugă dobânda băncii pe perioada pe care e luat creditul. În momentul în care facem rambursare anticipată, indiferent de momentul rambursării, banii respectivi se duc strict în zona de capital, iar dobânzile se recalculează la suma rămasă. 

Fiecare îşi calculează pentru că există mai multe posibilităţi pe rambursare anticipată. Există rambursare anticipată cu diminuarea ratei, şi aici se face acel mecanism de care spuneam. Dar mai există şi rambursare anticipată cu diminuarea perioadei. Şi atunci intervine un altfel de calcul. Dar nu înseamnă că banii nu se duc tot la zona de capital. Doar că rata nu se va micşora. Pentru că clientul îşi doreşte ca banii puşi la rambursare să scadă perioada de creditare. Pentru că un client care are un credit pe 20 de ani şi rambursează anticipat suma pe 5 ani vrea ca perioada de creditare să ajungă la 15 ani. Evident, nu o să plătească mai puţin în continuare. Dar nici nu îşi doreşte asta, clientul vrea să scape mai repede. 

Deci da, rambursarea anticipată este o variantă în orice moment. Şi ăsta e câştigul, banii nu se duc în capital+dobânzi, ci doar în zona de capital", a declarat Adina Călin la DC News TV. 

Youtube video image

"Referitor la creditul ipotecar, nu aş putea spune că există un moment ideal în care să îl faci. Dar există anumite circumstanţe pe care fiecare dintre noi ar trebui să le avem. Eu am lucrat foarte mult în relaţie directă cu clienţii, atât cu persoane fizice, cât şi cu companii. Să te gândeşti pur şi simplu că vrei să îţi iei o locuinţă, fără să ai niciun alt fel de sumă economisită, fie că vorbim de un avans sau de mobilare... A-ţi lua un imobil e o investiţie pe termen lung. Este destul de eronat să te trezeşti de pe o lună pe alta că vrei să îţi iei casă. 

Decizia asta ar trebui cântărită cu mai mult timp în urmă, chiar cu 2-3-4 ani. În care să îţi pui deoparte anumite sume pe care ştii că vrei să le plăteşti către achiziţia unui imobil, astfel încât atunci când vii să iei credit de la bancă să ai şi confortul că nu te supraîndatorezi. 

Prima reacţie a celor care vin să ia un credit ipotecar este să ia maximul la care se încadrează. Niciun fel de problemă, dar maximul acela, pentru foarte mulţi, poate să însemne nişte rate consistente. Dacă mai iei şi un credit de nevoi personale, pentru mobilare, ar putea reprezenta o sumă destul de consistentă în plata lunară. Acest lucru pune presiune pe multe familii. Rata se plăteşte lunar. Dacă Doamne fereşte ai probleme de sănătate sau cu jobul? E important să ai o rată confortabilă, astfel încât să o poţi plăti indiferent de aceste momente, fără să o simţi ca pe o piatră care te trage în jos foarte tare. E important un echilibru", a declarat Adina Călin, Director Direcţia Produse şi Servicii Bancare din cadrul CEC Bank. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel