Unde se situează Trump și Harris, în cele șapte state cheie, cu doar o lună înainte de alegeri

FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace

Kamala Harris și Donald Trump se situează diferit în cele șapte state cheie care pot da viitorul președinte al SUA.

Vicepreședinta Kamala Harris și candidatul republican Donald Trump sunt implicați într-o luptă strânsă pentru Casa Albă, cu doar o lună înainte de Ziua Alegerilor.

Sondajele arată că, într-o națiune de peste 300 de milioane de oameni, cea mai strânsă cursă prezidențială din istoria modernă va fi, probabil, decisă de doar câteva mii de votanți din șapte state-cheie.

Când datele sunt procesate prin modelul celor DailyMail.com/J.L. Partners, acesta indică faptul că fostul președinte câștigă în 56,7% dintre simulările împotriva lui Harris.

Deoarece președinții nu sunt aleși prin votul popular, statele „swing” sau „battleground” sunt esențiale pentru o strategie câștigătoare în procesul care contează cu adevărat - colegiul electoral format din 538 de electori distribuiți între cele 50 de state, pe baza reprezentării în Camera Reprezentanților și Senat.

Candidatul care primește 270 de voturi electorale devine următorul președinte al Statelor Unite.

Harris are mai puține căi către o victorie în colegiul electoral decât Trump, însă unele dintre cele mai mari state-cheie ar putea merge în oricare direcție.

De aceea, ambii candidați au desfășurat campanii intense în acele state, unde sunt puse în joc un total de 93 de voturi electorale.

Prin urmare, sute de milioane de dolari au fost investiți în acele state pentru publicitate la televiziune și online, în încercarea de a convinge și mobiliza votanții.

Iată cum se prezintă cursele în cele mai mari state-cheie din 2024:

Arizona

Arizona a fost cândva un stat ferm republican în alegerile prezidențiale, dar în ultimii ani a început să devină un stat „purple” (o combinație între republican și democrat).

Cu 11 voturi electorale puse în joc, este cel mai mare dintre cele două state-cheie din vest pe care ambii candidați le vizează agresiv.

Sondajele arată că Trump conduce în stat cu 1,7 puncte, conform mediei sondajelor Real Clear Politics. Cel mai recent sondaj Emerson College de la sfârșitul lunii septembrie îl arăta pe fostul președinte în față cu 3 puncte.

Se estimează că mai mult de 54 de milioane de dolari vor fi cheltuiți pe publicitate pentru cursa prezidențială doar în acest stat, în perioada de la începutul lunii octombrie până la Ziua Alegerilor.

Trump a câștigat Arizona în 2016 împotriva lui Hillary Clinton cu peste 3,5 puncte, adică 91.000 de voturi.

Însă statul a votat pentru democrați în 2020 pentru prima dată de la victoria președintelui Bill Clinton în 1996.

Victoria lui Biden în Arizona împotriva lui Trump a fost decisă de puțin peste 10.000 de voturi, sau trei zecimi de procent. A fost cea mai strânsă competiție prezidențială din istoria statului.

În 2020, statul a avut o participare masivă la alegerile prezidențiale, însă un mic grup de alegători, în mare parte din suburbiile prospere, și-a schimbat opțiunea și a votat pentru candidatul democrat.

Strategii cred că voturile comunităților latino și ale amerindienilor au fost, de asemenea, importante.

Din acest motiv, ambii candidați au desfășurat campanii active în stat, unde se desfășoară și o cursă strânsă pentru Senat în luna noiembrie.

Georgia

Statul Peach ar putea avea cea mai strânsă cursă din țară în 2024. Cu 16 voturi electorale, este unul dintre cele două state sudice aflate în joc.

Georgia a fost un stat roșu în mai multe alegeri prezidențiale recente, dar în 2020 a ales un democrat atât pentru președinție, cât și pentru Senat.

Media ultimelor sondaje realizată de Real Clear Politics îl arată pe Trump în frunte cu 1,5 puncte. Cel mai recent sondaj Quinnipiac, de la sfârșitul lunii septembrie, îl plasează pe republican în avantaj cu 5 puncte.

Conform datelor furnizate de AdImpact, peste 63 de milioane de dolari sunt alocați pentru reclame în acest stat doar în ultima lună înainte de alegeri.

Trump a câștigat statul în 2016 cu un avans de cinci puncte față de Clinton, adică peste 211.000 de voturi. Însă Biden a reușit să întoarcă statul în favoarea democraților în 2020, pentru prima dată din 1992, când Clinton a obținut o victorie la limită.

Biden și-a asigurat victoria cu mai puțin de 12.000 de voturi în fața lui Trump, adică 0,2 procente, o rară victorie pentru democrați în sud.

Succesul său a fost atribuit creșterii numărului de alegători non-albi în stat, precum și schimbării tendințelor în suburbii, care s-au îndepărtat de Partidul Republican.

Deși Georgia a ales recent senatori democrați la nivel de stat, are și un guvernator republican, Brian Kemp, care a declarat că îl va susține pe Trump, în ciuda unei relații tensionate.

Chiar și cu unele conflicte în cadrul Partidului Republican în stat, campania lui Trump vede Georgia ca unul dintre cele mai probabile câmpuri de bătălie pe care republicanii le pot readuce în tabăra roșie în 2024. Trump a vizitat frecvent statul în ultimele săptămâni, iar republicanii au lansat vineri un turneu cu autobuzul în toată Georgia.

Însă democrații sunt siguri că pot menține controlul asupra Georgiei și indică victoriile strânse din Senat.

Michigan

Michigan, cu cele 15 voturi electorale ale sale, face parte din așa-numitul "zid albastru", pe care democrații îl consideră esențial pentru victoria lor în alegerile prezidențiale.

Cele mai recente sondaje arată că Harris este în față cu 1,3 puncte, conform mediei sondajelor de la Real Clear Politics. Un sondaj New York Times/Siena de la sfârșitul lunii septembrie a arătat că Harris este în avans cu doar 1 punct, o egalitate statistică.

Harris a susținut un miting de campanie în Flint vineri. Trump a organizat un miting în Saginaw joi.

Peste 75 de milioane de dolari sunt preconizați să fie cheltuiți pe publicitate acolo între 1 octombrie și ziua alegerilor.

Atunci când Trump a câștigat statul în 2016, a fost prima dată când un republican a câștigat Michigan într-o alegere prezidențială din 1988, când George H.W. Bush a obținut victoria.

Fostul președinte a câștigat statul în 2016 cu doar două zecimi de punct sau 10.000 de voturi.

Însă statul a schimbat direcția și a devenit din nou albastru în 2020 pentru Biden. Acesta a câștigat Michigan cu peste 150.000 de voturi sau 2,78 puncte.

Democrații au dezvoltat o strategie de mobilizare agresivă pe teren, pe care au intensificat-o după victoria surprinzătoare a lui Trump din 2016, pentru a-și menține baza energizată, având în vedere că statul este esențial pentru democrați în menținerea controlului asupra Casei Albe.

Democrații au obținut o serie de victorii recente în Michigan, ceea ce le oferă încredere în capacitatea de a păstra statul.

Nevada

Nevada are șase voturi electorale disponibile și a ales atât democrați, cât și republicani la nivel de stat în ultimii ani, ceea ce o face una dintre statele mai susceptibile să se transforme în roșu în 2024.

Statul Silver a fost de mult timp un stat în tranziție.

Media sondajelor recente de la Real Clear Politics o arată pe Harris cu un avans de doar 1 punct. De asemenea, Cook Political Report indică faptul că vicepreședintele este în față cu doar 1 punct.

Aproximativ 24 de milioane de dolari vor fi cheltuiți pentru campania prezidențială din 2024 în Nevada în ultima lună a alegerilor.

Biden a câștigat statul în 2020 cu mai puțin de 35.000 de voturi sau doar 2,39 la sută. Mai mulți alegători s-au prezentat la ultimele alegeri decât în 2016, când Clinton a câștigat statul cu un avantaj similar asupra lui Trump, adică 27.000 de voturi.

Ultimul republican care a câștigat statul într-o alegere prezidențială a fost George W. Bush în 2004. Însă economia sa, care se bazează în mare parte pe industriile de servicii, a fost devastată de pandemia de coronavirus.

În 2022, alegătorii l-au destituit pe guvernatorul lor democrat și l-au ales pe republicanul Joe Lombardo cu un avantaj de doar 13.000 de voturi, chiar dacă democrații au reușit să păstreze locul din Senat. Republicanii au fost sprijiniți în stat de alegătorii independenți.

Carolina de Nord

Carolina de Nord este un stat considerat „purpuriu”, care a fost câștigat de republicani în ultimele două alegeri prezidențiale, dar a ales democrați pentru funcțiile din legislativ la nivel de stat.

Democrații consideră acest stat, cu cele 16 voturi electorale, ca fiind una dintre puținele opțiuni pe care le au pentru a schimba culorile de la roșu la albastru în 2024. Dacă reușesc să obțină victoria în noaptea alegerilor, ar putea fi un semn timpuriu despre direcția în care se îndreaptă cursa electorală.

Potrivit mediei sondajelor recente realizate de Real Clear Politics, Trump are un avantaj de puțin peste o jumătate de punct în acest stat. Sondajul de la Emerson College de la sfârșitul lunii septembrie îl arăta pe republican cu un avantaj de doar 1 punct.

Se estimează că vor fi cheltuite mai mult de 60 de milioane de dolari pentru publicitate în acest stat, în perioada 1 octombrie până la alegeri.

Trump a câștigat Carolina de Nord în 2020 cu mai puțin de 75.000 de voturi, adică puțin peste 1,3 puncte. Totuși, acesta a fost un avantaj mai mic decât în 2016, când a câștigat statul cu un avantaj de peste 173.000 de voturi sau mai mult de 3,6 puncte.

Ambii candidați au desfășurat campanii agresive în acest stat, însă distrugerile cauzate de uraganul Helene în partea vestică a statului ar putea influența prezența alegătorilor.

Ultimul democrat care a câștigat statul într-o alegere prezidențială a fost Obama în 2008. Înainte de aceasta, singurul democrat care a câștigat statul în mai mult de 40 de ani a fost Jimmy Carter în 1976.

Pennsylvania

Întreaga cursă ar putea depinde de Pennsylvania.

Cele mai recente sondaje arată că Trump și Harris sunt la egalitate în statul Keystone, conform mediei Real Clear Politics. Atât sondajul de la Fox News, cât și cel de la Emerson College au indicat, de asemenea, o competiție strânsă.

Pennsylvania, cu cele 19 voturi electorale, este cel mai mare dintre statele cheie și a trecut atât la roșu, cât și la albastru în anii recenți.

Se estimează că peste 130 de milioane de dolari vor fi cheltuiți pe reclame în stat în luna dinaintea Zilei Alegerilor.

Biden a câștigat statul în 2020 cu 80.000 de voturi, sau puțin peste 1 punct.

Dar Trump a câștigat statul cu 44.000 de voturi în fața lui Clinton în 2016, cu mai puțin de un punct, după ce votanții din zonele rurale s-au alăturat electoratului și au votat roșu. A fost primul republican care a câștigat statul într-o cursă prezidențială după George H.W. Bush în 1988.

Pennsylvania face parte din strategia „zidului albastru” a democraților, iar fără acest stat, calea spre victorie este extrem de complicată pentru Harris. Democrații nu au câștigat Casa Albă fără Pennsylvania din 1948.

Din acest motiv, ambele campanii au desfășurat o campanie agresivă în teren în acest stat.

Wisconsin

Statul Badger are 10 voturi electorale disponibile și a avut rezultate mixte în ceea ce privește alegerea democraților și republicanilor la nivel de stat în ultimii ani.

Harris este în avantaj cu mai puțin de 1 punct în stat, conform mediei sondajelor de la Real Clear Politics. Sondajul New York Times/Siena îl arată pe vicepreședinte în avantaj cu 2 puncte.

Se estimează că vor fi cheltuite peste 47 de milioane de dolari pe publicitate pentru cursa prezidențială în perioada 1 octombrie - ziua alegerilor.

Biden a câștigat statul cu doar 20.000 de voturi în 2020 sau cu mai puțin de 1 punct, după ce Trump a transformat statul în roșu în 2016, tot cu mai puțin de 1 punct, având cu doar 22.000 de voturi mai mult decât candidatul democrat.

Înainte ca Trump să câștige Wisconsin în 2016, ultimul republican care a câștigat statul într-o alegere prezidențială a fost președintele Reagan în 1984.

Victoria sa a fost posibilă parțial datorită unei prezențe scăzute în principal în orașul major al statului, Milwaukee, precum și în suburbii, în timp ce Trump a avut, de asemenea, rezultate mai bune decât republicanii din trecut în zonele rurale, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel