Acest lucru a fost relevat de un studiu realizat de cercetătorii de la Centrul ”Aldo Ravelli” al Departamentului de Științe ale Sănătății al Universității de Stat din Milano.
Undele cerebrale pot fi auzite pe o frecvență dublă, AM și FM, exact așa cum se întâmplă la un radio, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Centrul ”Aldo Ravelli” al Departamentului de Științe ale Sănătății al Universității de Stat din Milano, în colaborare cu CINAC din Madrid și Universitatea din Trieste, documentează un nou limbaj al celulelor nervoase din creierul uman.
Cercetătorii au înregistrat activitatea electrică (similară cu electroencefalograma) a populațiilor de neuroni prin intermediul electrozilor care sunt implantați chirurgical în părțile profunde ale creierului pentru terapia bolii Parkinson prin stimularea creierului profund cunoscută și sub numele de DBS, potrivit Nova News.
Până în prezent, activitatea de acest tip a fost studiată în modularea în amplitudine a diferitelor componente ale spectrului de frecvențe ale acestuia. Un mod complet analog cu ceea ce folosesc radiourile noastre auto atunci când le setăm pe modul AM, ceea ce înseamnă modulație de amplitudine.
Autorii studiului, pe lângă utilizarea abordării convenționale AM, au aplicat și o analiză a modulației de frecvență, ceea ce în radiourile noastre auto se numește FM, obținând rezultate surprinzătoare care relevă existența a două canale diferite de informații, două coduri diferite care clarifică mai bine modurile de funcționare ale sistemelor neuronale complexe precum cele ale creierului uman. În primul rând, cele două coduri sunt independente din punct de vedere matematic, adică relațiile care le leagă sunt biologice. În al doilea rând,
În sfârșit, cea mai importantă concluzie este că în viitor trebuie să regândim modul de a asculta activitatea populațiilor neuronale folosind ambele abordări într-un mod combinat, ascultându-le atât în FM, cât și în AM.
Ascultarea într-o singură modalitate poate să nu ne facă să percepem toate mesajele și tot ceea ce ne spun populațiile neuronale. Fiecare mod de transmitere a informațiilor are caracteristici complementare celuilalt: în timp ce AM este mai puțin afectat de distanță, FM poate fi mult mai precis și mai puțin susceptibil la interferențe și ”zgomot” electric.
”Aceste observații au o semnificație mai imediată pentru înțelegerea modificărilor care stau la baza tulburărilor bolii Parkinson”,conchide Alberto Priori, directorul Clinicii Neurologice a Universității din Milano.
Citește și:
Cel mai recent studiu arată că îndulcitorii artificiali îți distrug memoria. Oamenii de știință au descoperit că ingerarea nivelurilor de zaharină aprobate de instituțiile de sănătate, pot duce la mai multe modificări ale corpului printre care și cea a creierului, implicând memoria și comportamentul motivat de recompensă.
Dietele cu conținut ridicat de zahăr de la începutul vieții au fost legate de funcționarea afectată a creierului, însă de această dată, înlocuitorii de zahăr au fost cei băgați sub lupă. Potrivit cercetărilor recente, aceștia ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării intestinului și creierului.
Cercetătorii de la Colegiul de Litere, Arte și Științe Dornsife de la Universitatea din California de Sud raportează că adolescenții care au consumat îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii, zaharină, ACE-K și stevia au prezentat tulburări de memorie pe termen lung într-un studiu care a fost publicat recent, potrivit SciTechDaily.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu