Aceleași simptome pot indica boli diferite. Prof. univ. dr. Bogdan Ovidiu Popescu a explicat de ce diagnosticarea este dificilă în aceste cazuri și care sunt tehnicile de care medicii se folosesc.
Unele simptome comune sau banale pot indica, în unele cazuri, prezența unor boli rare sau mai puțin obișnuite. Aceasta este o situație dificilă, deoarece simptomele pot fi similare sau pot fi atribuite unor afecțiuni mai frecvente, ceea ce poate face dificilă diagnosticarea imediată.
Sistemele informatice pot fi folosite pentru a diagnostica bolile rare într-o oarecare măsură. Tehnologiile precum inteligența artificială (AI) și analiza datelor pot fi utilizate pentru a analiza simptomele, istoricul medical al pacientului și alte date relevante pentru a identifica posibilele boli rare.
Aceste sisteme pot utiliza algoritmi de învățare automată pentru a identifica modele și corespondențe între datele pacientului și bazele de date medicale existente pentru a face ipoteze privind posibilele diagnostice.
Bolile, definite diferit
Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" a organizat conferință de presă "Diagnosticarea Bolilor Rare - Abordare Multidisciplinară", în cadrul căreia, prof. univ. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, medic primar neurologie, a explicat cum se poate schimba încadrarea unor anumite boli.
"De-a lungul anilor, medicii au definit diferit anumite boli. Dacă ne uităm la definiția insuficienței cardiace de acum 50 de ani, o să constatăm că pacienți care atunci erau considerați cu insuficiență cardiacă, astăzi nu mai sunt și viceversa. Noi evoluăm prin gândire, cercetarea ne aduce noi cunoștințe și ne fac să reconsiderăm știința medicală.
...
Citiți mai departe pe DC Medical.ro: https://www.dcmedical.ro/simptome-identice-boli-diferite-bolile-rare_648626.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News