Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a cerut vineri Turciei să prezinte până în 2022 un raport privind starea de conservare a Bazilicii Hagia Sofia şi şi-a exprimat "profunda îngrijorare" cu privire la consecinţele transformării în moschee a celebrului edificiu din epoca bizantină, informează AFP.
Comitetul a declarat că "regretă profund lipsa de dialog şi de informare" cu privire la decizia Turciei de a schimba statutul muzeelor Hagia Sofia şi Sfântul Mântuitor din Chora, o altă capodoperă a arhitecturii bizantine, potrivit Agerpres.
Turcia a respins sâmbătă îngrijorările exprimate de Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO cu privire la transformarea bazilicii Hagia Sofia din Istanbul în moschee, estimând că deciziile sale privind siturile istorice din Istanbul au fost inspirate de "prejudecăţi, parţialitate şi motivaţii politice". Cele două edificii sunt proprietăţi de stat şi au fost protejate "cu meticulozitate", precizează Ministerul de Externe de la Ankara, acuzând agenţia ONU de încălcarea suveranităţii Turciei.
Transformarea Hagia Sofia, până atunci muzeu, în moschee, la 10 iulie 2020, de către autorităţile turce, a declanşat un val de indignare internaţională. Atât Hagia Sofia, cât şi Sfântul Mântuitor din Chora sunt situate în zonele istorice din Istanbul, care sunt incluse în Patrimoniul Mondial de către UNESCO.
Marea Britanie își pierde reputația globală pentru conservarea activelor istorice „fără egal”, avertizează organizațiile culturale. Astfel, Stonehenge este aproape să își piardă statutul de Patrimoniu Mondial după ce orașul Liverpool a pățit același lucru, transmite The Guardian.
UNESCO a transmis miniștrilor că cercul din bucăți de piară de la Wiltshire va fi pus pe lista sa de monumente „în pericol”, adică ultimul stadiu înainte de ștergerea completă a statutului de Patrimoniu Mondial, dacă un tunel rutier de 2 miliarde euro va fi executat conform planurilor.
Organizațiile pentru patrimoniu au avertizat vineri că UNESCO va lua la puricat cele 31 de situri listate din Marea Britanie printre care se numără și Palatul Westminster și Grădinile Kew, după ce Liverpool a devenit doar a treia locație care să rămână fără titlu din cei 50 de ani de când se certifică aceste patrimonii. Alte situri care vor fi supuse unor exigențe mai mari ale agenției ONU sunt Stonehenge, centrul vechi și centrul nou din Edinburgh, Turnul Londrei și locația istorică de minerit din Cornwall. Toate acestea sunt vizate din cauza unor investiții controversate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News