UNESCO declară că Marea Barieră de Corali este sub o „amenințare serioasă”

Fotografie creată de Francesco Ungaro, de la Pexels
Fotografie creată de Francesco Ungaro, de la Pexels

UNESCO a lăudat unele dintre măsurile de protecție luate de Australia, dar a cerut țării să-și actualizeze eforturile până la începutul anului viitor. Nu a recomandat plasarea recifului pe lista patrimoniului mondial în pericol.

UNESCO a avertizat că Marea Barieră de Corali din Australia „rămâne sub o amenințare serioasă,” îndemnând țara să ia măsuri imediate pentru a proteja cel mai mare sistem de corali din lume.

„Acțiuni urgente și susținute sunt de cea mai mare prioritate,” a declarat organizația culturală a Națiunilor Unite într-o decizie preliminară publicată târziu luni.

„Victorie uriașă” spune ministrul mediului


UNESCO a cerut Australiei să-și actualizeze eforturile de protecție până la începutul anului viitor, dar nu a recomandat plasarea recifului pe lista patrimoniului mondial în pericol.

Organizația a lăudat măsurile Australiei privind calitatea apei și restricțiile asupra pescuitului cu plase de fund. Cu toate acestea, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la defrișări și a îndemnat la obiective mai ambițioase de reducere a emisiilor.

Ministrul australian pentru mediu și apă, Tanya Plibersek, a numit decizia UNESCO o „victorie uriașă.”

„Acționăm în privința schimbărilor climatice, îmbunătățim calitatea apei locale, protejăm viața marină, combatem speciile invazive și investim o sumă record de bani în programele pentru recif,” a declarat ea marți într-un comunicat.

Organismul ONU a cerut totuși Canberra să furnizeze o actualizare a acțiunilor Australiei privind reciful până în februarie anul viitor. Țara a solicitat ca UNESCO să aștepte până în 2026.

Grupurile de mediu cer stoparea noilor proiecte de combustibili fosili


Cu toate acestea, grupul australian pentru mediu, Climate Council, a criticat interpretarea pozitivă a lui Plibersek asupra avertismentului UNESCO, subliniind evenimentele repetate de albire a recifului și cerând eliminarea treptată a combustibililor fosili.

„Fiecare nou proiect de cărbune și gaz adaugă poluare climatică dăunătoare în atmosferă și pune în pericol și mai mult reciful. Guvernul trebuie să-și consolideze planurile de energie curată prin planificarea eliminării treptate a combustibililor fosili,” a declarat Amanda McKenzie, directorul executiv al Climate Council.

Grupuri de mediu precum Greenpeace și World Wide Fund for Nature au îndemnat de asemenea Australia să reducă și mai mult emisiile și să oprească noile proiecte de combustibili fosili.

Ce este Marea Barieră de Corali?


Marea Barieră de Corali, situată pe coasta de nord-est a Australiei, deține cea mai mare colecție de recife de corali din lume. Aceasta include 400 de tipuri de corali, 1.500 de specii de pești și 4.000 de varietăți de moluște.

Este, de asemenea, căminul unor specii pe cale de dispariție, precum dugongul (vaca de mare) și marea broască țestoasă verde.

Cunoscută pentru biodiversitatea sa, reciful atrage anual aproximativ 2 milioane de vizitatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel