Guvernul conservator ungar a înaintat în parlament un proiect de lege controversat prin care încearcă să preia controlul asupra reţelei de cercetare din cadrul Academiei Ungare de Ştiinţe (MTA), transmite miercuri dpa.
Ministrul pentru inovaţie, Laszlo Palkovics, a înaintat proiectul legislativ marţi seară, în pofida criticilor masive ale MTA şi a protestelor publice. Conform noilor prevederi, ce ar urma să intre în vigoare în septembrie, controlul financiar asupra institutelor de cercetare din cadrul MTA va reveni guvernului.
Ministrul Palkovics a declarat că modificările vor asigura 'o alocare a resurselor pe bază de rezultate' şi vor creşte competitivitatea. Criticii insistă însă că prim-ministrul tot mai autocratic Viktor Orban încearcă, de fapt, să elimine independenţa comunităţii ştiinţifice şi să obţină o pârghie pentru a reduce la tăcere opiniile contrare. 'Modificările legislative permit, în mod efectiv, controlul politic şi guvernamental total asupra reţelei de cercetare', a subliniat MTA recent, avertizând că 'aceasta ... pune în pericol potenţial independenţa cercetării ştiinţifice'.
'Institutele ar trebui să rămână în subordinea Academiei, aceasta fiind în interesul ştiinţei, al inovaţiei şi, în cele din urmă, al Ungariei ca întreg', a adăugat Academia. Mii de oameni au protestat la Budapesta în urmă cu două săptămâni împotriva planului guvernului. Premierul Viktor Orban şi-a atras deja critici internaţionale atunci când a obligat Universitatea Central Europeană (CEU), acreditată în SUA, să părăsească Budapesta şi Ungaria, printr-un set de măsuri restrictive anul trecut. Marţi, liderul grupului social-democrat din Parlamentul European, Udo Bullmann, şi-a exprimat 'indignarea ... faţă de noua lovitură dată de Orban libertăţii ştiinţifice şi, prin aceasta, democraţiei din ţara sa'. MTA a publicat şi o listă cu sute de instituţii şi persoane individuale din străinătate care şi-au exprimat sprijinul faţă de ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News