Urmărește emisiunea live


Ungaria, 62 de ani de la Revoluția anticomunistă

Ungaria aniversează, marți, 62 de ani de la Revoluția anticomunistă, declanșată pe 23 0ctombrie 1956, printr-un protest studenţesc, care a fost înăbuşită de trupele sovietice.

Revolta spontană de la 23 octombrie 1956 a fost îndreptată împotriva abuzurilor Partidului Comunist. Demonstrația studenților a atras rapid mii de oameni în marșul prin centrul Budapestei. Aceștia s-au îndreptat spre clădirea Radioului Budapesta pentru a se adresa, prin intermediul radioului, națiunii și pentru a-și face publice cererile. Însă clădirea radioului era păzită de AVH, Poliția Secretă, care – atunci când demonstranții au încercat să forțeze intrarea în clădire – a deschis focul. Acest fapt a dus la escaladarea revoltei în capitală și, apoi, în toată țara. În acea noapte, Erno Gero, secretarul general al partidului, a cerut Uniunii Sovietice să intervină militar pentru înăbușirea revoltei.

Noul guvern format, sub conducerea fostului prim-ministru Imre Nagy, nu a durat decât 10 de zile, astfel că pe 11 noiembrie Janos Kádár, omul sovieticilor, a declarat înăbușirea revoluției. Totuși,  în cele câteva zile ale noului guvern maghiar acesta a adoptat o politică fermă față de calea pe care Ungaria trebuia să o adopte. Instituția securității a fost desființată, iar Nagy a anunțat intenția de retragere a Ungariei din Pactul de la Varșovia.

Mulți prizonieri politici au fost eliberați, iar vechi partide politice care fuseseră interzise de comuniști au reapărut și s-au alăturat mișcării lui Nagy. Până la sfârșitul lui octombrie, luptele aproape încetaseră. Dar după ce anunțase deja posibilitatea negocierilor pentru retragerea forțelor sovietice din țară, Biroul Politic al URSS s-a răzgândit și a decis să înăbușe revoluția. La 4 noiembrie soldații sovietici au invadat capitala Ungariei și alte regiuni ale țării. Eroica rezistența ungară a cedat în final pe 10 noiembrie.

Revoluția Maghiară a făcut 3000 de victime. Imediat după înăbușirea revoluției, zeci de mii de maghiari au fost arestați;dintre aceștia, 26.000 au fost judecați. 22.000 de oameni au fost condamnați, dintre care 13.000 trimiși la închisoare și circa 300 executați.

Ca şi în anii anteriori, manifestările oficiale încep astăzi, la Budapesta, cu un ceremonial de arborare cu onoruri militare a drapelului Ungariei în Piaţa Kossuth din faţa Parlamentului.

Pe parcursul zilei, potrivit RRA, cetăţenii vor avea posibilitatea să viziteze clădirea legislativului ungar, iar la Muzeul Casa Terorii din Budapesta va fi organizat după-amiază un program festiv, în cadrul căruia premierul Viktor Orbán va rosti un discurs.

Reprezentanţii mai multor partide din opoziţie vor participa la o manifestaţie organizată de o asociaţie anticorupţie, care doreşte să strângă, cu acest prilej, semnături pentru aderarea Ungariei la iniţiativa privind înfiinţarea Parchetului european.

Vezi si: Manual de geografie din Ungaria, mesaj despre Transilvania

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel