Economia din Ungaria a înregistrat cea mai înaltă performanță în anul 2021.
Potrivit primei estimări a Oficiului Central de Statistică (KSH), PIB-ul Ungariei a crescut cu 7,1% în 2021, care, împreună cu Polonia, este economia cu cele mai bune performanțe din bloc, depășind cu mult media Uniunii Europene de 5,2%. Conform acelorași informații, România se află pe locul 6, cu 5,6%.
Judit Varga, ministrul de Finanțe al țării, a explicat că în urmă cu doi ani, după izbucnirea pandemiei, a trebuit să acționeze rapid pentru că se știa de la început că situația neașteptată va persista mult timp. În ansamblu, criza a fost mult mai severă decât în 2008, dar guvernele de la acea vreme au anunțat măsuri de austeritate, în timp ce acum au optat pentru sprijinirea familiilor și afacerilor, încurajarea investițiilor și reducerea taxelor.
Performanța economiei maghiare este acum peste nivelurile de dinainte de criză, în timp ce multe state membre ale UE au înregistrat cifre mai mici decât cele raportate înainte de pandemie.
Ministrul maghiar de finanțe a descris transformarea lanțurilor globale de aprovizionare, schimbarea mediului ratei dobânzii și menținerea echilibrului financiar și a creșterii durabile pe plan intern drept cele mai importante provocări ale următorilor ani, potrivit RMX.
Ungaria va prelungi plafonul prețului la combustibil cu încă trei luni, a anunțat, marți, ministrul Justiției Judit Varga.
„Plafonarea prețului benzinei funcționează, prin urmare o prelungim până pe 15 mai”, a scris Varga.
Măsura de înghețare a prețurilor la carburanți la 480 de forinți maghiari (1,31 euro) a fost decisă de guvernul ungar pe 12 noiembrie pentru a controla inflația cauzată în mare parte de prețurile energiei și materiilor prime. Aceasta a intrat în vigoare pe 15 noiembrie pentru o perioadă inițială de trei luni.
Decizia de extindere a plafonului a fost confirmată inițial de premierul ungar Viktor Orbán în timpul discursului său de sâmbătă asupra stării națiunii.
„Plafonul de preț (la combustibil) a funcționat, prin urmare îl prelungim cu încă trei luni”, a spus Orban țării.
În plus, pe 13 ianuarie, guvernul a anunțat, de asemenea, un plafon de preț pentru șase grupe de alimente esențiale (zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, pulpă de porc, piept de pui și lapte cu 2,8% grăsime) pentru trei luni la prețul în care produsele erau în octombrie (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu