Urmărește emisiunea live


Ungaria, acord cu Turcia pentru gaze. Analiștii avertizează că Rusia ar putea beneficia

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A fost încheiat un acord pentru gaze naturale între Ungaria și Turcia.

Alegeri prezidentiale 2024

Acordul privind gazele naturale încheiat între Turcia și Ungaria oferă Budapestei un ajutor energetic de care are mare nevoie, dar poate deschide o nouă portiță pentru ca Rusia să își restabilească controlul asupra sistemelor energetice europene, avertizează analiștii.

Ungaria a căutat surse noi de gaze pe măsură ce se apropie de finalul unui acord care aduce țării aproximativ 4,5 miliarde de metri cubi de gaze rusești în fiecare an prin conductele ucrainene.

Luni a făcut un pas în direcția aceasta, primind primele livrări de gaze printr-un nou acord cu Turcia, conform ministrului de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó.

Conform termenilor unui contract semnat între firma de stat turcă BOTAŞ și compania MVM CEEnergy din Ungaria în august anul trecut, țara membră a UE va primi până la 275 de milioane de metri cubi de gaze naturale în săptămânile următoare - mai mult decât folosesc toate gospodăriile ungare pentru încălzire și gătit într-o lună obișnuită.

Vorbind la o conferință energetică în orașul de pe malul Mării Negre al Rusiei, Soci, săptămâna trecută, diplomatul de rang înalt al Budapestei a salutat începutul schemei ca o "zi istorică" care ar întări legăturile cu Ankara.

Turcia, centru de distribuție

Pentru Turcia, pactul reprezintă, de asemenea, o șansă de a deveni un "centru de distribuție a gazelor" pentru întreaga Europă - o ambiție pe care președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a subliniat-o în fața inflației galopante și a creșterii nemulțumirilor publice. În timp ce Turcia furnizează în prezent Bulgariei până la 1,85 miliarde de metri cubi de gaze pe an, acordul cu Budapesta este prima dată când Turcia exportă gaze dincolo de vecinii săi direcți.

Totuși, există preocupări că gazele pe care Turcia le trimite în Europa ar putea proveni de fapt din Rusia, chiar în timp ce națiunile UE lucrează pentru a-și reduce dependența de Moscova. Turcia este în mare parte dependentă de importuri și, deși este membră a alianței militare NATO, Ankara a refuzat să impună sancțiuni conduse de Occident împotriva Moscovei și a promis să-și intensifice comerțul energetic cu Rusia.

"Turcia nu ar putea avea prețuri atât de mici la gaze dacă acestea ar veni de altundeva în afară de Rusia", a spus Aura Sabadus, membru asociat al Royal United Services Institute și analist la ICIS, expert în mărfuri.

Ungaria este, de asemenea, una dintre cele mai ieftine piețe de gaze din Europa din pricina achizițiilor de gaze rusești la preț redus.

Opțiunea Budapestei

Cu toate acestea, Ungaria are nevoie de surse noi de gaze. Ucraina a insistat - și a confirmat pentru POLITICO - că nu va reînnoi un acord cu gigantul energetic de stat al Moscovei, Gazprom, pentru a lăsa gazul să circule pe teritoriul ei atunci când acordul va expira în ianuarie.

Înlocuirea acelei rute cu gaz prin Turcia a fost mult timp o opțiune pentru Budapesta și ar face ca adevăratele origini ale combustibilului să fie aproape imposibil de descoperit.

În plus, livrările Moscovei nu sunt interzise în mod explicit de sancțiuni - Kremlinul a decis să oprească majoritatea fluxurilor către UE pentru a pedepsi blocul pentru susținerea apărării Ucrainei.

"Nu există nicio rațiune" pentru ca Bruxelles-ul să intervină în această problemă, a remarcat Sabadus, adăugând: "comercianții nu par să aibă remușcări în a lua gaze rusești".

Un oficial UE de rang înalt, care a beneficiat de protecția anonimatului pentru a vorbi cu sursa citată, a declarat despre Comisia Europeană că ”urmărește foarte atent planul Turciei de a deschide un centru de distribuție a gazelor”. Oficialul a adăugat că achiziționarea gazelor rusești prin intermediul unei alte țări este permisă în conformitate cu regulile actuale privind sancțiunile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel