UPDATE. Ungaria a ratificat aderarea Suediei la NATO. Premierul Suediei: ”Astăzi este o zi istorică” /video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Parlamentul Ungariei, controlat de partidul premierului Viktor Orban, a aprobat ratificarea aderării Suediei la NATO, potrivit Reuters.

Update:

"Astăzi este o zi istorică", a scris prim-ministrul suedez pe reţeaua X (ex-Twitter).

”Suedia a făcut un pas important către aderarea la NATO luni și se pregătește să lase în urmă două secole de neutralitate”, a declarat prim-ministrul Ulf Kristersson după ce parlamentul Ungariei a votat în favoarea ratificării cererii țării nordice.

"Suedia renunță la 200 de ani de neutralitate și non-aliniere militară. Este un pas important și ceva de luat în serios", a declarat Kristersson într-o conferință de presă.

Știrea inițială:

Parlamentul Ungariei a aprobat luni un proiect de lege care permite Suediei aderarea la NATO.

Ungaria a fost ultima dintre cele 31 de țări membre ale alianței care a ratificat aderarea Suediei, după luni de zile în care partidul de guvernământ Fidesz a frământat această chestiune.

Negocierile dificile și pline de obstacole între Suedia și Ungaria s-au încheiat într-un mod satisfăcător, deschizând calea pentru o cooperare mai strânsă între cele două țări. După o perioadă îndelungată de așteptare și tergiversare, relațiile diplomatice dintre cele două state par să se apropie de o nouă etapă de colaborare.

În urma vizitei premierului suedez Ulf Kristersson în Ungaria, liderul naționalist Viktor Orban și-a exprimat acordul final pentru consolidarea legăturilor dintre cele două națiuni. Acest pas marchează încheierea unui "proces lung de reconstruire a încrederii", conform declarațiilor premierului Orban.

Una dintre cele mai semnificative manifestări ale acestei noi înțelegeri este anunțul privind achiziționarea de către Ungaria a patru avioane de luptă din Suedia, consolidând astfel forțele aeriene ungare cu avioane Gripen.

Un alt aspect deosebit de important a fost suspendarea protocolului de aderare al Suediei la NATO, din luna mai 2022. Această situație a persistat pe fondul diferitelor reticențe invocate de Ungaria, punând în așteptare procesul care necesită unanimitatea celor 31 de membri ai Alianței Nord-Atlantice.

Experții au interpretat această atitudine ca fiind o strategie de șantaj a Ungariei, menită să obțină concesii din partea UE și deblocarea fondurilor înghețate. Alții au văzut în aceste manevre un semn al apropierii premierului Viktor Orban de lideri precum Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan.

Însă, în opinia analistului Mate Szalai, motivația este alta: premierul Orban prioritizează interesele naționale înainte de orice. ”A mers cât de departe a putut”, oprindu-se la timp “pentru a nu crea probleme serioase comunității transatlantice”, a declarat analistul ungar pentru AFP.

În același mod în care a blocat luni de zile ajutorul crucial pentru Ucraina, înainte de a ceda la începutul lunii februarie, sub presiunea partenerilor săi din UE. Adoptând o astfel de strategie, Viktor Orban vrea să demonstreze că țara sa, cu o populație ce nu depășește zece milioane de locuitori, contează și “nu trebuie subestimată”, crede cercetătorul de la Universitatea Ca' Foscari din Veneția.

El nu obține “un rezultat tangibil în materie de politică externă”, dar această atitudine de “confruntare” pe scena internațională îi servește “pentru a-și menține popularitatea acasă”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel