Ungaria acceptă să nu se opună prin veto ajutorului acordat de NATO Ucrainei. Condiția lui Orban

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă comună cu premierul ungar Viktor Orbán la Budapesta, că a acceptat decizia „clară” a acestuia de a nu participa la apărarea Alianței împotriva războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina.

În schimb, Ungaria s-a angajat să nu împiedice alte țări să susțină financiar Ucraina.

„Mă aștept ca aliații noștri să accepte ca NATO să joace un rol de prim-plan în coordonarea și furnizarea unei asistențe și unei formări în domeniul securității Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg în fața presei la Budapesta. El a subliniat importanța unui angajament financiar pe termen lung pentru a oferi Ucrainei susținerea militară necesară. „Acest lucru va aduce previzibilitatea și responsabilitatea de care Ucraina are nevoie”, a conchis oficialul NATO.

Viktor Orbán a clarificat că Ungaria nu va participa la eforturile NATO de susținere a Ucrainei, iar Jens Stoltenberg a acceptat această poziție. „Premierul Viktor Orbán a spus în mod clar că Ungaria nu va participa la aceste eforturi ale NATO, iar eu accept această poziție”, a declarat secretarul general al NATO.

În schimb, Orbán a garantat că Ungaria nu va bloca alți aliați prin utilizarea dreptului de veto împotriva unui acord pentru susținerea financiară a Ucrainei. „Premierul m-a asigurat că Ungaria nu se va opune acestor eforturi, permițându-le astfel aliaților să meargă înainte și a confirmat că Ungaria va continua să-și respecte deplin angajamentele față de NATO”, a adăugat Stoltenberg.

Viktor Orbán a subliniat că 1.300 de militari ungari participă la operațiuni NATO și că Ungaria a alocat 2% din PIB bugetului național militar, conform așteptărilor Alianței. Însă, rezultatele alegerilor europene din weekend au consolidat „mandatul” Guvernului ungar de a „nu participa la un război” în afara unei zone de operațiuni NATO, conducând la decizia „dificilă” de a nu trimite personal.

„Noi am primit azi (miercuri) garanția că, în ceea ce privește războiul ruso-ucrainean și operațiunile militare în afara zonei, nu vom participa”, a continuat Viktor Orbán. „Ungaria nu va furniza nici fonduri și nici personal acestui război. Teritoriul ungar nu va fi nici el folosit pentru a participa la acest război”, a subliniat el.

Președintele american Joe Biden și omologii săi din NATO urmează să convină la un summit, la Washington, luna viitoare, un nou sistem care să permită furnizarea Ucrainei unei asistențe mai previzibile și pe termen lung în domeniul securității și formării militare. Decizia Ungariei de a nu participa la aceste eforturi, dar de a nu bloca alți aliați, va juca un rol crucial în cadrul acestui summit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel