Autoritatea Națională a Apelor din Ungaria (OVF) a avertizat partea română privind poluarea cu metale grele a afluentului stâng al Tisei, râul Someș. Aceste metale urmează să ajungă în Ungaria în zona Vasyaroshnamen.
Informațiile au fost trimise prin principalul centru internațional de alertă. Poluarea cu metale grele a avut loc în urma exploatării miniere. Directorul general al OVF a ordonat înființarea unui organism național de inspecție tehnică pentru a coordona și gestiona protecția mediului în bazinul Tisei.
Printre altele, săptămâna trecută partidul de opoziție maghiar Jobbik a prezentat autorităților un raport privind poluarea mediului prin deșeurile comunale care intră în Ungaria din partea românească prin afluenții Tisei.
Bela Odorian, un purtător de cuvânt al partidului, a declarat că au dovezi clare că deșeurile au provocat poluare pe termen lung a râurilor Ungariei în ultimii ani - și provin din România și Ucraina învecinate.
Potrivit acestuia, „pașii de curtoazie în diplomație” nu au dat nimic în ultimii douăzeci de ani. Iar programele de stat pentru îndepărtarea deșeurilor din râu au fost doar „pași speciali de urgență” și nu au dus la eliminarea poluării. Partidul solicită guvernului maghiar , în conformitate cu acordurile internaționale, să ceară rambursarea costurilor eliminării deșeurilor de către cele două țări vecine, precizează Bucpress.
Datorită debitului mare de apă de pe Tisa, la Vásárosnamény concentraţia de metale grele s-a dizolvat de 2,5 ori.
Pe măsură ce tronsonul de apă poluată ajunge la estuarul Bodrog de la Tokaj, este de aşteptat ca debitul de apă al afluentului să dilueze şi mai mult apa contaminată. Între timp, în urma scăderii nivelului de apă de pe Someş a devenit posibilă deschiderea ecluzelor, iar astfel, apele de infiltraţie rămase în afara digului de apărare au putut fi lăsate să curgă în Someş, ceea ce va conduce la o diluare suplimentară, se arată în comunicat.
Potrivit raportului serviciului de monitorizare a apelor, în acest moment nu se mai poate observa o schimbare a culorii apei nici pe Someş, nici pe Tisa.
Partea română a informat Direcţia Naţională a Apelor din Ungaria miercuri după-amiază cu privire la faptul că, pe teritoriul României, Someşul a fost poluat cu metale grele, în urma unei deversări de steril de mină, aminteşte comunicatul. Partea maghiară a luat imediat măsurile necesare: a închis ecluzele pe toţi afluenţii râului, a dispus o supraveghere permanentă a tronsonului de apă poluată şi a informat consumatorii de apă din zonele afectate. Apărarea vizează, în primul rând, ca poluarea să rămână în albie, să nu stagneze în zonele de câmpie inundabile şi ca apa contaminată să nu fie utilizată, consumată, a precizat autoritatea.
Pentru monitorizarea continuă a traseului tronsonului de apă poluată şi în vederea luării măsurilor adecvate, experţii prelevează probe de apă în diferite zone de pe Someş şi Tisa, la intervale regulate. Primele teste de laborator au arătat, deja, că nu există contaminare cu cianuri, cu toate acestea, în apă o apărut o concentraţie crescută din mai multe metale grele (zinc, cupru), se mai arată în comunicat, precizează Hirado.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News