Ungaria a transmis Suediei care este problema Budapestei privind aderarea la NATO a statului scandinav.
Balázs Orbán, un deputat maghiar și directorul politic al prim-ministrului Viktor Orbán, a enumerat o serie de remarci făcute de oficiali guvernamentali suedezi de vârf cu privire la democrația maghiară, la scurt timp după amânarea votului parlamentar maghiar privind aderarea Suediei la NATO, conform RMX.
Oficialii guvernului maghiar au răspuns la criticile primului ministru suedez Ulf Kristersson, după ce ratificarea de către parlamentul ungar a candidaturii Suediei la la NATO a fost amânată.
Balázs Orbán a spus care a fost cauza reticenței Ungariei de a ratifica aderarea Suediei.
„Prim-ministrul suedez întreabă care este problema parlamentarilor maghiari. Permiteți-mi să vă ajut să înțelegeți cu câteva exemple”, a scris Orbán pe Twitter, înainte de a detalia o serie de exemple de critici recente din partea oficialilor guvernamentali suedezi la adresa guvernului maghiar și a proceselor sale democratice.
El a subliniat un incident din 3 martie 2021, în timpul căruia Ulf Kristersson, pe atunci liderul Partidului Moderat din Suedia și acum prim-ministru al țării, a declarat:
„UE să facă presiuni asupra guvernului ungar și să sprijine opoziția din ce în ce mai puternică (n.r. din Ungaria)”, spunea, în 2021, actual premier suedez.
În plus, Orbán a citat observațiile ministrului Afacerilor UE al țării, Jessika Roswall, care a declarat la 30 iunie 2021: „Acum se cere ca UE să acționeze în mod clar și să oprească fondurile către Ungaria.”
În cele din urmă, Orbán a reamintit guvernului suedez comentariile făcute de ministrul Suediei de Muncă și Integrare, Johan Pehrson, la 10 mai 2022, care la acea vreme era liderul Partidului Liberal al Suediei. Pehrson a criticat „guvernul xenofob și naționalist al Ungariei”, despre care a susținut că „în continuare încalcă principiul statului de drept și ajutorul pentru Ucraina”.
Orbán și-a încheiat tweetul cu: „Bună dimineața, Stockholm!”
Răspunsul maghiar evidențiază reticența unor politicieni maghiari de a da o mână de ajutor Suediei, țară care a pedepsit necruțător administrația lui Viktor Orbán. De asemenea, europarlamentarii suedezi au votat anul trecut pentru a eticheta Ungaria ca având un deficit democratic.
Relația dintre țări părea să se redreseze după ce o delegație maghiară a vizitat Stockholm la începutul acestei luni, condusă de Csaba Hende, vicepreședintele parlamentar al Ungariei și membru al partidului de guvernare Fidesz.
Hende a descris discuțiile din timpul vizitei drept „calde, prietenoase și orientate spre viitor”, cu speranța unui „nou început”, și a dezvăluit că majoritatea guvernului și parlamentarilor maghiari „susțin în mod clar aderarea suedeză la NATO”.
Totuși, el a îndemnat Stockholm să se abțină de la a face remarci cu privire la democrația Ungariei și să arate guvernului țării „mai mult respect”.
„Ar fi bine dacă, în viitor, politicienii suedezi, membrii guvernului, parlamentarii și europarlamentarii ar evita să prezinte Ungaria într-o lumină falsă, făcând aluzie la o absență a statului de drept care se bazează pe fapte în mod clar neadevărate”, a declarat Hende acum ceva timp.
În timpul unui interviu la radioul național la începutul acestei luni, prim-ministrul ungar Viktor Orbán a spus că un număr de parlamentari ai partidului său de guvernare și-au exprimat reticența de a ajuta Suedia, având în vedere recentele critici ale oficialilor guvernamentali.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News