Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo".
Cu ajutorul Bulgariei şi al României, în cooperare cu acestea, Ungaria are rutele şi resursele necesare pentru a se asigura că gospodăriile şi economia ungară nu suferă, a spus Orban în conferinţa de presă anuală, la Budapesta, relatează Agerpres și MTI. El a vizitat cele două ţări cu o zi înainte.
Răspunzând la o altă întrebare, premierul a spus că guvernul ungar nu va renunţa la planurile de achiziţie de energie, că negociază atât cu ruşii, cât şi cu ucrainenii.
El a menţionat că Lukoil din Rusia a dorit să vândă una dintre rafinăriile sale în cadrul unei licitaţii deschise, iar compania ungară de petrol şi gaze MOL este unul dintre cei şapte ofertanţi, fiind singura companie din Uniunea Europeană. Decizia va fi luată de bulgari, a adăugat el.
În România, (compania ungară de stat) MVM a cumpărat într-adevăr una dintre companiile E.ON, a confirmat el la o altă întrebare, adăugând că există aspecte neclare, iar premierul român a sugerat înfiinţarea unui grup de lucru pentru clarificarea acestora.
Referitor la alegerile prezidenţiale din România, el a spus că este de părere că România a dobândit cunoştinţe foarte valoroase. "Ei ştiu ceva ce noi nu ştim, s-a întâmplat ceva acolo care nu s-a întâmplat încă aici", a declarat premierul. Orban a spus că le-a cerut românilor să îi transmită toate informaţiile şi că premierul român i-a promis că va face acest lucru, după încheierea investigaţiilor, conform relatării MTI.
Sebastian Burduja, photo source: Sebastian Burduja @OfficialFacebook
Achiziţia E.ON România de către compania ungară MVM va fi analizată de Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD), care va aduna toate informaţiile şi va da un aviz favorabil sau nefavorabil, a explicat, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, precizând că tranzacţia nu este încheiată până când statul român nu îşi dă acordul.
„Statul român are Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe, coordonată de Consiliul Concurenţei. Şi noi, ca minister al Energiei, suntem reprezentaţi de un secretar de stat, sunt şi alte instituţii ale statului român prezente în comisie. Această comisie va aduna toate informaţiile şi va da un aviz favorabil sau nefavorabil. Cu siguranţă se va uita la toate aspectele legate de această tranzacţie. Ce face compania MVM, de unde are finanţarea, cum a depus această ofertă şi aşa mai departe.
Au existat multe precedente în care Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe nu a avizat astfel de tranzacţii. Deocamdată, s-a semnat un acord. Tranzacţia nu este încheiată până când statul român, prin instituţiile şi prevederile legale pe care le avem, nu îşi dă acordul asupra acestei tranzacţii", a declarat Burduja, potrivit Agerpres.
Companiile din portofoliul Ministerului Energiei nu s-au apropiat de oferta MVM Sebastian Burduja a subliniat că au fost companii din portofoliul Ministerului Energiei care au depus oferte pentru achiziţia E.ON, la o anumită valoare, dar care nu s-au apropiat de oferta MVM.
„Au fost companii din portofoliul Ministerului Energiei, şi m-am implicat personal şi le-am semnalat faptul că există o posibilitate, o intenţie de vânzare din partea E.ON Furnizare. Au intrat în camera de date, s-au uitat la această tranzacţie, au depus oferte la o anumită valoare, dar nu s-au putut apropia de oferta selectată în final, din ceea ce înţeleg. Acestea sunt datele pe care le am. Şi ca o guvernanţă corporativă responsabilă nu cred că poţi să justifici, nici ca acţionar, nici ca management, să plăteşti un lucru de două, trei sau zece ori mai mult decât el face pe baza analizelor de specialitate pe care le ai de la firmele care se ocupă cu aşa ceva.(...) Dacă nu face banii aceia, e greu să justifici o posibilă tranzacţie", a precizat ministrul Energiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu