Premierul Viktor Orban a anunțat o consultare națională pentru a măsura opinia cetățenilor cu privire la problema foarte spinoasă a sancțiunilor energetice împotriva Rusiei.
Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al său, Zoltan Kovacs, relatând declarațiile premierului într-un tweet. ”Numai prin unirea forțelor putem pune capăt creșterii prețurilor la energie”, a spus Orban. Care, de fapt, a aruncat mănușa Uniunii Europene.
Ungaria si-a arătat în mod repetat ezitarea cu privire la strategia adoptată de UE pentru a reduce atacul lui Vladimir Putin în Ucraina. În special, Budapesta nu este deloc convinsă că strategia sancțiunilor este cea mai bună. Orban, într-un mesaj pe Facebook, a fost foarte clar: ”Bruxellesul a impus sancțiuni energetice statelor membre și de atunci prețurile la energie au decolat”.
Guvernul ungar a acceptat, așadar, propunerea Fidesz, partidul premierului, de a organiza un referendum la nivel național pentru a înțelege ce părere au cetățenii despre sancțiunile menționate mai sus. ”Este corect să păstrăm aceste sancțiuni, sau poate să le exacerbăm, sau ar trebui eliminate?” Aceasta ar putea fi întrebarea cuprinsă în consultare, evident încă de clarificat. ”Putem pune capăt creșterii prețurilor la energie doar printr-o acțiune comună, a spus Orban, potrivit Il Giornale.
???????? PM Orbán announces national consultation on energy sanctions against Russia. "Only by joining forces can we put an end to rising energy prices," the PM said.
— Zoltan Kovacs (@zoltanspox) September 28, 2022
Pe scurt, consultarea va servi la sondarea părerii maghiarilor pe tema sancțiunilor. Și, în același timp, să facă presiuni asupra Uniunii Europene, deja aduse în discuție de Orban în numeroase declarații. În ultimele zile, de altfel, premierul Ungariei a explicat agenției ruse Tass că ”sancțiunile au fost introduse într-un mod nedemocratic, pentru că au fost decise de birocrații de la Bruxelles, dar europenii plătesc prețul”.
”Trebuie să cunoaștem opinia oamenilor. Pentru prima dată în Europa, în Ungaria vom cere părerea oamenilor cu privire la sancțiuni. Vom organiza o consultare națională în care maghiarii își vor putea exprima opinia, să spună dacă susțin și dacă sunt în favoarea introducerii altor măsuri”, a continuat Orban, afirmând că este în favoarea ”discuțiilor de pace imediate și a unui încetare a focului ” între Rusia și Ucraina.
Motivele din spatele poziției lui Orban cu privire la sancțiuni ar părea a fi pur economice. Rusia, după cum a subliniat Orban, a câștigat 158 de miliarde de venituri, dintre care jumătate, 85 de miliarde, ”plătite de țările UE”. ”Nu este de mirare că în unele state membre oamenii supărați schimbă guvernele care au susținut sancțiunile”, a adăugat premierul. ”Poziția maghiară cu privire la sancțiuni a fost exprimată deschis în fiecare for, argumentele noastre au fost ignorate și sancțiunile au fost impuse tuturor țărilor UE”, a conchis el, deplângând ”lipsa democrației în decizia UE de a introduce măsuri restrictive împotriva Moscovei”.
Budapesta este mai dependentă decât alte guverne de proviziile din Rusia. Plasând interesele naționale ale țării sale înaintea acțiunii comune promovate de Bruxelles împotriva Moscovei, Orban a demonstrat pentru a eneasa oară că nu are intenția de a supune Ungaria retrospectivului (economic) al sancțiunilor anti-Moscova. De aici și ideea de a organiza o consultație generală.
Citește și:
El a declarat în faţa Parlamentului că nu este de mirare că guvernele cad în Europa, referindu-se la alegerile de duminică din Italia în urma cărora Giorgia Meloni se pare că va conduce cel mai de dreapta guvern de după Al Doilea Război Mondial.
"Putem spune cu siguranţă că, în urma sancţiunilor, europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi", a declarat Orban. "Această armă s-a declanşat împotriva ei, cu sancţiunile cu care Europa s-a împuşcat în picior", a adăugat el.
"Aşteptăm un răspuns, întreaga Europă aşteaptă un răspuns de la Bruxelles despre cât de mult vom continua să facem acest lucru", a spus el, adăugând că a venit momentul să se discute sancţiunile cu Statele Unite.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News