Ungaria ar putea primi fondurile europene înghețate, cu promisiunea să accepte aderarea Ucrainei la UE

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

UE ia în calcul să deblocheze miliardele de euro pentru Ungaria, care au fost înghețate din cauza preocupărilor legate de statul de drept, deoarece încearcă să obțină aprobarea Budapestei pentru ajutorul Ucrainei, inclusiv începerea discuțiilor de aderare pentru Kiev, potrivit unor înalți oficiali citați de Reuters.

Ungaria cultivă legături mai strânse cu Rusia decât alte state UE și este văzută ca oponent potențial cheie într-o decizie care urmează să fie deschisă în decembrie cu privire la discuțiile directe de aderare cu Ucraina, care ar necesita sprijinul unanim al celor 27 de membri ai Uniunii.

În joc este, de asemenea, o propunere a Comisiei executive a UE de a face ca statele membre să contribuie mai mult la cuferele comune ale blocului, pentru a ajuta la finanțarea ajutorului pentru Ucraina. Această decizie este, de asemenea, așteptată la sfârșitul acestui an și necesită unanimitate.

Un înalt oficial al UE a declarat pentru Reuters că, pentru a influența votul Ungariei, blocul se așteaptă să analizeze situația alocărilor în valoare de miliarde de euro, care sunt acum înghețate din cauza preocupărilor că premierul Viktor Orban a restrâns independența instanțelor.

„Nu îmi pot imagina că Ungaria este de acord fără ca mai întâi să existe o soluție pentru fondurile blocate”, a spus oficialul citat de Reuters.

Un al doilea oficial al UE a confirmat că există o legătură între eliberarea de fonduri către Ungaria și planurile UE care necesită unanimitate, inclusiv discuții privind extinderea și bugetul.

"Ungaria are nevoie urgentă de bani, ceea ce este un stimulent pentru reformă. Comisia are nevoie ca Ungaria să-și ridice dreptul de veto asupra mai multor probleme", a spus un diplomat al UE, pentru sursa citată. „Dar nu cred că Comisia se poate mișca fără nicio reformă la Budapesta”.

Mize mari pentru ambele părți

Oficialii UE au declarat pentru Reuters că legile adoptate de Ungaria în această vară pentru a spori independența judiciară au adus mai aproape un acord privind deblocarea unei părți dintre cele aproximativ 22 de miliarde de euro în ajutor pentru dezvoltare economică. Săptămâna trecută, Comisia i-a solicitat Budapestei mai multe detalii cu privire la implementare.

Vorbind la Budapesta, marți, ministrul UE al Ungariei a spus că se așteaptă la un acord cu UE privind fondurile înghețate „până la sfârșitul anului”.

În încercarea de a ajunge la un acord cu Ungaria, UE se confruntă cu tensiuni între două dintre obiectivele sale majore - apărarea standardelor democratice în țările sale membre și sprijinirea Ucrainei în timp ce Kievul încearcă să respingă invazia Rusiei și să se integreze în Occident.

Pentru Ucraina, care a solicitat aderarea la UE la doar câteva zile după invazia Rusiei din februarie anul trecut, sprijinul din partea Occidentului este existențial, iar aderarea la UE este unul dintre principalele obiective naționale.

Înainte ca liderii UE să voteze în decembrie, Comisia va prezenta în săptămânile următoare o evaluare a progresului Ucrainei în îndeplinirea condițiilor pentru a începe discuțiile.

Orban a spus că ar trebui să se răspundă „întrebărilor foarte dificile” înainte ca UE să înceapă discuțiile de aderare ale Ucrainei, un proces care ar dura ani de zile până la aderarea efectivă a Kievului. Vorbind săptămâna trecută în fața parlamentului ungar, el a tras o linie între sprijinirea Ucrainei și deblocarea fondurilor UE.

„Bruxelles-ul... se așteaptă să fim de acord cu un amendament la bugetul Uniunii Europene care necesită unanimitate”, a spus el. „Ne cer... să dăm și mai mulți bani Ucrainei”.

„Bruxellesul ar trebui să ne dea banii care se datorează maghiarilor, iar starea finanțelor publice va arăta mai bine... Suma care ni se datorează sunt convins că va netezi echilibrul bugetului”, a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel