Ungaria cere ca România și Bulgaria să intre în Schengen terestru până la finalul anului.
Preşedinţia ungară a Consiliului UE cere ca până la sfârşitul anului Bulgaria şi România să fie membre depline ale zonei Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban în plenul Parlamentului UE, la Strasbourg, în cadrul dezbaterii priorităţilor preşedinţiei ungare. Premierul ungar a spus că sistemul de azil nu funcţionează şi că, "dacă permitem cuiva să intre, nu mai putem să-l trimitem acasă niciodată".
"Politica UE privind migraţia a eşuat, se văd consecinţele. Mai multe state membre încearcă să găsească soluţii. Migraţia ilegală şi temerile legate de siguranţă au dus la controale consolidate la frontiere", a mai spus Orban în cadrul dezbaterii.
Citește și: După Germania, și Franța suspendă Schengen-ul. ”Nu mai reușim să controlăm”
În context, Viktor Orban a propus un sistem care să permită întâlniri la vârf între şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre Schengen, aşa cum s-a întâmplat cu zona euro în 2008, în timpul crizei financiare.
Și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a spus, marți, că în cadrul întâlnirii cu omologul său austriac, Gerhard Karner, a venit cu argumente ca ”decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024”.
”Concret, în consiliul JAI din 10 octombrie se va discuta Eurobarometrul Schengen, adică situaţia din toate ţările membre Schengen, fără ca pe ordinea de zi să fie luarea unei decizii. Dar, în acelaşi timp, am acţionat diplomatic pentru ca în acest Consiliu să primim semnale puternice de sprijin pentru luarea unei decizii pozitive până la finalul acestui an. Sunt în permanent contact cu preşedinţia ungară, cu Comisia Europeană şi cu miniştrii de interne din statele UE pentru a ne promova obiectivul” a precizat ministrul.
Citește și: România și Bulgaria, total în Schengen: Ungaria a pus discuția pe masa Consiliului JAI de săptămâna viitoare
Am avut întâlniri cu ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, ministrul bavarez de interne, Joachim Hermman, precum şi cu ministrul austriac de finanţe, nominalizat viitor comisar european pentru afaceri interne, Magnus Brunner. Am insistat în aceste discuţii pe meritele şi rezultatele României în protejarea frontierelor naţionale şi ale UE, combaterea migraţiei iregulare şi ilegale şi aplicarea impecabilă a tuturor sistemelor şi codurilor Schengen”, a mai declarat Cătălin Predoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu