Ce garanții cere Ungaria pentru a nu bloca plata următoarei tranșe de ajutor militar al UE către Ucraina, țară aflată în război din februarie 2022.
Ungaria va bloca plata următoarei tranșe de ajutor militar pentru Ucraina în cadrul Facilității Europene pentru Pace (EPF) până când Kievul nu va oferi ”garanții” că banca OTP sau alte firme maghiare nu vor fi trecute pe lista neagră a ”sponsorilor internaționali de război”, a declarat luni ministrul de externe al țării, notează Reuters.
EPF, creat în 2021, este menit să finanțeze acțiuni care previn conflictele, construiesc pacea și consolidează securitatea internațională.
Ministrul de externe Peter Szijjarto a declarat într-un clip video de la Bruxelles că Ungaria s-a confruntat cu ”presiuni” la o întâlnire pentru a sprijini plata a 500 de milioane de euro, dar a spus că Budapesta nu își poate da sprijinul fără astfel de garanții.
Reamintim că banca maghiară a fost adăugată pe lista neagră în luna mai din cauza ”poziției conducerii băncii de a continua operațiunile în Rusia”. Lista ”sponsorilor de război” a fost creată în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, în încercarea de a descuraja companiile să își mențină operațiunile în Rusia, iar la finalul lunii septembrie a fost scoasă temporar de pe această listă, potrivit Politico.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că nu susține avansarea negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, semnalând că țara sa ar putea fi un obstacol în calea ambițiilor Kievului de a adera la blocul comunitar.
Pentru ca Ucraina sau oricare altă țară (mai sunt în faza de negociere R. Moldova, Georgia și Bosnia Herțegovina) să fi admisă în UE este necesară unanimitatea tuturor statelor membre, ceea ce în cazul Ucrainei îi conferă lui Orban un drept de veto puternic.
Într-un interviu acordat vineri postului de radio de stat, Orban a declarat că Ucraina nu este nici pe departe aproape de a obține statutul de membru al celui mai mare bloc comercial din lume.
”Poziția clară a Ungariei este că negocierile nu trebuie să înceapă”, a spus el.
Guvernul lui Orban a refuzat să furnizeze Ucrainei arme în războiul său împotriva Rusiei. De asemenea, acesta acuză Ucraina că încalcă drepturile unei minorități etnice maghiare din vestul Ucrainei prin restricționarea utilizării limbii maghiare în școli, potrivit VOA News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu