Guvernul ungar a ajuns marţi la un acord cu partenerii sociali în vederea creşterii salariului minim pe economie şi a reducerii contribuţiilor sociale plătite de angajator, în ideea de a combate un deficit sever de mână de lucru, transmite Reuters.
Ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, a precizat că salariul minim pe economie pentru muncitorii necalificaţi va fi majorat cu 15% în 2017 şi cu alte 8% în 2018. În cazul muncitorilor calificaţi, salariul minim va fi majorat cu 25% în 2017 şi cu alte 12% în 2018. Pe de altă parte, contribuţiile sociale plătite de angajator vor fi reduse cu 5% în 2017 şi cu alte 2% în 2018.
Aceste salarii mai mari sunt destinate atragerii muncitorilor care au plecat din Ungaria în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite în Vest. În plus, Guvernul de la Budapesta vrea să faciliteze angajarea de muncitori străini din ţările vecine cu minorităţi de etnie maghiară, cum este Ucraina.
[citeste si]
Ritmul de creştere a salariilor în Ungaria a fost unul relativ ridicat într-o perioadă de inflaţie zero. În schimb, rata şomajului a scăzut odată ce relansarea economică a atras mâna de lucru disponibilă iar unii muncitori au plecat în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite în Vest. Potrivit celor mai recente date statistice, în luna septembrie salariul mediu brut a înregistrat o creştere anuală de 6,7% până la 257.857 forinţi (834 euro) iar rata şomajului a fost de 4,9%.
Viktor Orban a declarat că, începând din luna ianuarie 2017, Ungaria va reduce taxa pe companii la 9%. În prezent, taxa pe companii în Ungaria este de 10% pentru companiile cu un profit de până la 500 milioane forinţi (1,6 milioane euro) şi de 19% pentru companiile care au un profit mai mare, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu