Ungaria dă bătăi de cap Uniunii Europene pe măsură ce se apropie summitul pentru negocierea aderării Ucrainei și Republicii Moldova

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Reuters: Ungaria se ține pe poziții și arată reticență în a primi Ucraina în UE.

Liderii UE vor discuta săptămâna aceasta despre solicitarea de aderare a Ucrainei.

De asemenea, Ucraina speră să primească și asistență militară nouă.

Ungaria a declarat luni că nu va ceda presiunii din partea altor state membre ale Uniunii Europene de a da undă verde pentru negocierile de aderare cu Ucraina, creând astfel premizele unei confruntări la summitul UE din această săptămână.

Ministrul de externe al Ucrainei a spus că ar fi "devastator" atât pentru țara sa, cât și pentru UE, dacă summitul din 14-15 decembrie nu ar aproba discuțiile despre aderare și nici o mai mare asistență financiară și militară pentru Kiev, în scopul de a se apăra împotriva invaziei Rusiei.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban, care se laudă cu legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin, a amenințat că va bloca ajutorul și discuțiile de extindere.

Alte state UE, inclusiv cel mai bogat membru, Germania, au declarat că susțin începerea negocierilor cu Kievul în lungul proces de aderare la bloc, dar Budapesta a adoptat o poziție rigidă.

"O majoritate a politicienilor europeni doresc să ia astfel de decizii importante care sunt complet nepregătite și lipsesc de un acord strategic privind viitorul Europei", a scris ministrul de externe Peter Szijjarto pe Facebook, înainte de întâlnirea miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, care va ajuta la pregătirea summitului.

"Nu ne vom lăsa influențați de nicio presiune... indiferent de proveniența acesteia, de la cine vine și ce formă de șantaj sau promisiune este."

Ungaria nu se află pentru prima dată în conflict cu partenerii săi din UE. A diminuat sancțiunile împotriva Rusiei și în decembrie anul trecut a blocat un acord care acorda Ucrainei 18 miliarde de euro în 2023.

Budapesta a permis în cele din urmă acea asistență după negocieri timp de zile privind ajutorul UE pentru Ungaria, care fusese blocat din cauza îngrijorărilor legate de reculul democratic sub conducerea lui Orban.

"Îmi doresc să cred că europenii vor fi uniți... și astăzi vom transmite mesaje clare partenerilor noștri ungari pentru a fi astfel", a spus ministrul de externe francez Catherine Colonna.

Ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a descris situația ca "un conflict de ideologii, între cei care vor ca Europa să fie puternică și cei care nu doresc deloc UE".

Consecințe

Ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, care a participat la întâlnirea miniștrilor de externe ai UE, a spus că eșecul săptămânii acesteia de a conveni asupra deschiderii negocierilor de aderare ar arăta că UE nu este capabilă să-și respecte angajamentele istorice.

"Nu-mi pot imagina, nu vreau nici măcar să vorbesc despre consecințele devastatoare care ar apărea dacă Consiliul (European) nu va lua această decizie", a spus el, numind-o "mama tuturor deciziilor".

Asigurarea unui nou ajutor financiar din partea Europei este crucială, iar îndoielile cresc și cu privire la sprijinul viitor al SUA pentru Kiev în timp ce președintele Volodymyr Zelenskiy se îndreaptă spre discuții la Washington.

Toate aceste decizii - precum și altea privind cea care ar fi a 12-a serie de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei de la invazia din februarie 2022 - necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de țări ale blocului.

Pe măsură ce UE se găsește din nou în căutarea sprijinului lui Orban pentru Ucraina, se așteaptă ca Comisia Europeană să deblocheze accesul Budapestei la 10 miliarde de euro în această săptămână.

Diplomații au spus că încercările conexe ale Georgiei și Bosniei de a-și avansa speranțele de a adera la UE - sprijinite de Orban - ar eșua dacă Ungaria ar veta discuțiile cu Ucraina, dar unii au spus și că un compromis este totuși posibil.

Cei care așteaptă ca Orban să cedeze au descris un compromis posibil care ar amâna începerea negocierilor cu Ucraina până în martie, atunci când condițiile finale sunt îndeplinite. Alții spun că Orban s-ar putea să nu fie convins.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel