Ungaria dă în judecată UE pentru Actul European al Libertății Presei

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Budapesta susține că guvernele UE și Parlamentul European și-au depășit competențele atunci când au adoptat, anul trecut, Actul European pentru Libertatea Presei, care urmărește să oprească controlul statului asupra organizațiilor media.

Ungaria contestă Uniunea Europeană în instanță, solicitând judecătorilor supremi să anuleze un nou regulament destinat păstrării libertății presei. Procesul pune Budapesta împotriva propriei instituții pe care o prezidează până la sfârșitul anului 2024, scrie Politico.

Procesul, depus la Curtea Europeană de Justiție pe 10 iulie, înseamnă că guvernul maghiar contestă direct Consiliul UE (precum și Parlamentul European) în instanță, chiar în momentul în care preia conducerea lucrărilor Consiliului UE la Bruxelles, ca președinție rotativă până la sfârșitul anului 2024.

Actul European pentru Libertatea Presei intenționează să protejeze redacțiile de amestecul politic, să protejeze reporterii de programele spyware, să abordeze concentrarea media și să împuternicească instituțiile de știri împotriva eliminării arbitrare a conținutului de către platformele online. Ungaria a fost o țintă voalată a legii media atunci când aceasta a fost redactată: partidul de guvernământ Fidesz a preluat controlul de facto asupra a 80% din mass-media țării.

Țara se situează pe locul 85 în Indexul Libertății Presei al organizației Reporteri Fără Frontiere. Acum zece ani, se afla pe locul 40. Conform ONG-ului, "deteriorarea libertății presei” este atribuită "deteriorării sistematice a statului de drept și tranziției către autoritarism condusă de prim-ministrul Viktor Orban."

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Europene al Ungariei a declarat că depunerea de săptămâna trecută contestă baza legală a regulamentului deoarece "acoperă mai multe domenii în care Uniunea nu are competențe legislative” și întinde limitele privind cât de departe ar trebui să meargă legislația UE pentru a armoniza piața internă. "Dacă această tendință ar continua, ar perturba echilibrul puterilor stabilit în Tratatele UE și ar crește semnificativ puterile Uniunii în detrimentul statelor membre" a spus purtătorul de cuvânt, care a refuzat să fie numit.

Depunerea Ungariei reînvie o problemă pe care serviciul juridic al Consiliului UE a rezolvat-o anul trecut, atunci când a susținut baza legală a propunerii — Articolul 114 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, care permite UE să adopte măsuri legate de piața internă. Baza legală a fost un punct de îngrijorare și pentru Germania, unde guvernele regionale (sau Länder) doreau să protejeze jurisdicția lor legislativă asupra politicii media și să aibă mai multă flexibilitate în modul în care guvernau radiodifuziunea publică.

Regulile vor fi aplicate începând cu august 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel