Ungaria deschide ușa spionilor ruși. Un nou regulament privind vizele, în ajutorul lui Putin

Bundle - Reuters Marketplace - SOPA Images
Bundle - Reuters Marketplace - SOPA Images

Partidul Popular European (PPE), cea mai mare formațiune politică din Uniunea Europeană, a exprimat marți îngrijorări majore cu privire la decizia Ungariei de a relaxa restricțiile privind vizele pentru cetățenii ruși.

Decizia Ungariei de a relaxa restricțiile de viză pentru ruși continuă să genereze controverse și îngrijorări serioase în rândul oficialilor europeni și al experților în securitate. Potrivit Financial Times, această măsură ar putea reprezenta un risc semnificativ pentru securitatea națională, deschizând ușa spionajului.

Budapesta a publicat recent detaliile noilor norme privind vizele, care permit cetățenilor din opt țări, inclusiv Rusia și Belarus, să intre în Ungaria fără a fi supuși controalelor de securitate riguroase. Guvernul ungar a justificat decizia prin faptul că mulți dintre acești cetățeni vor fi implicați în construirea unui reactor nuclear ce utilizează tehnologie rusească.

Manfred Weber, președintele PPE, a transmis o scrisoare președintelui Consiliului European, Charles Michel, exprimându-și îngrijorarea față de acest nou sistem de vize rapide implementat de Ungaria. În scrisoarea sa, Weber a subliniat că acest sistem „ar putea crea lacune grave pentru activitățile de spionaj și ar putea permite unui număr mare de ruși să intre în Ungaria cu supraveghere minimă, ceea ce reprezintă un risc serios pentru securitatea națională”.

Weber a avertizat că mișcarea Budapestei ar putea facilita accesul rușilor în zona Schengen, ocolind astfel „restricțiile impuse de legislația UE”. El a cerut liderilor europeni să „adopte cele mai stricte măsuri pentru a proteja integritatea spațiului Schengen”.

Conform legislației Uniunii Europene, cetățenii din afara blocului comunitar trebuie să obțină o viză pentru a putea călători liber în zona Schengen, care include 29 de țări, printre care Norvegia și Elveția. Cu toate acestea, fiecare guvern național are dreptul să își gestioneze propriile sisteme de imigrație și permise de muncă.

În urma invaziei rusești în Ucraina, începută la începutul anului 2022, UE a impus sancțiuni severe, inclusiv interdicții de călătorie și înghețarea activelor, împotriva a sute de persoane din Rusia cu legături directe cu Kremlinul.

Un incident notabil care subliniază riscurile acestei decizii a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie 2022, când autoritățile ucrainene au arestat un agent rus la granița dintre Ucraina și Ungaria. Acesta încerca să introducă ilegal un USB cu informații secrete ascuns în anus, conform Balkan Insight, o publicație de investigații online. Drive-ul conținea informații sensibile despre conducerea serviciilor de securitate ucrainene, precum și despre bazele militare și logistica Ucrainei. Spionul intenționa să predea aceste informații ambasadei Rusiei din Budapesta.

Ungaria a cauzat deja o mulţime de pagube în cele 30 zile de când această ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Este declarația făcută de Ministerul de Externe german, transmite Agerpres, care citează DPA. Un purtător de cuvânt al diplomaţiei germane a catalogat vizitele premierului ungar Viktor Orban la Moscova şi Beijing drept eforturi ungare solo pe care le observăm cu mare uimire şi scepticism.

Acesta a adăugat faptul că Viktor Orban acţionează în nume personal şi nu ca reprezentant al Uniunii Europene. Cu privire la posibile consecinţe ale acestor vizite, purtătorul de cuvânt a spus: Trebuie să vedem cum continuă preşedinţia ungară a Consiliului UE. Suntem acum în ziua a 12-a şi deja a cauzat o mulţime de pagube.

Wolfgang Buchner, purtător de cuvânt adjunct al guvernului german, a spus faptul că Viktor Orban poate călători unde doreşte. Ceea ce nu e acceptabil este faptul că el călătoreşte prin lume cu impresia că face asta în numele altora. Şi cu siguranţă va exista o discuţie despre cum să tratăm această chestiune, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel