Ungaria este dispusă să participe la proiecte în ''zona de securitate'' pe care Erdogan doreşte să o creeze în Siria

Ungaria este dispusă să participe la reconstruirea zonelor incluse în ''zona de securitate'' pe care Turcia doreşte să o creeze în nordul Siriei şi este de acord cu planul Ankarei de a repatria în acea zonă o parte a refugiaţilor sirieni aflaţi în prezent în Turcia, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, după o întrevedere la Budapesta cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit agenţiilor MTI, DPA şi EFE, scrie Agerpres.

Turcia poate miza pe sprijinul nostru, în limita posibilităţilor noastre, a spus Viktor Orban la o conferinţă de presă comună cu Recep Tayyip Erdogan, menţionând că acesta din urmă i-a arătat planurile de reconstrucţie a zonei de securitate din nordul Siriei. Noi oraşe, noi sate, şcoli, spitale şi biserici vor fi construite acolo, a remarcat premierul ungar.

Armata turcă a pornit pe 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei împotriva miliţiilor kurde şi intenţionează să creeze acolo acea zonă de securitate pe o fâşie de teritoriu sirian la frontiera cu Turcia, unde să fie repatriaţi o parte din cei circa 3,6 milioane de refugiaţi sirieni care în prezent se află pe teritoriul turc.

Instituţiile europene nu se arată însă dispuse să finanţeze proiecte în acea zonă pentru repatrierea migranţilor sirieni, iniţiativă criticată de asemenea de către ONG-uri.

Dar, spre deosebire de alţi lideri europeni, Viktor Orban a primit favorabil ofensiva turcă în nodul Siriei şi repatrierea migranţilor în zona de securitate preconizată de Turcia.

La rândul său, la această conferinţă de presă Erdogan a ameninţat din nou UE că Turcia va deschide porţile pentru migranţii care doresc să ajungă în UE dacă blocul comunitar nu o ajută financiar pentru întreţinerea celor aproximativ patru milioane de refugiaţi aflaţi pe teritoriul turc şi pentru proiectele din acea zonă de securitate.

Turcia nu poate face singură toate acestea, a insistat Erdogan, amintind că Ankara a repatriat deja circa 360.000 de refugiaţi în oraşul sirian Jarablus, unde, sub controlul armatei turce, sunt realizate clădiri şi proiecte de infrastructură. Acum controlăm Tal Abiad şi Ral al-Ain. Putem construi locuinţe acolo. Rapid. Între şase luni şi doi ani. Dar avem nevoie de sprijin internaţional, a indicat liderul turc.

Reacţionând la declaraţia lui Erdogan despre posibila redeschidere a frontierelor Turciei pentru ca migranţii să poată pleca spre Europa, Viktor Orban a spus că pentru Ungaria este important să afle şi unde se vor deschide porţile Turciei. Dar sperăm că (refugiaţii) se vor putea întoarce acasă (...) Ungaria este capabilă să-şi apere frontierele, avem resursele umane, tehnice şi militare (...) Niciun imigrant ilegal nu va trece frontierele Ungariei, a asigurat el.

Premierul ungar a mai ţinut să remarce că înaintea lui Erdogan au mai efectuat vizite oficiale la Budapesta preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul de externe german Heiko Maas. Aceasta este politica externă pe care dorim să o urmăm (...) şi lucrăm îndeaproape cu ţările care sunt determinante pentru Ungaria, a subliniat Viktor Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel