Ministrul ungar al Justiţiei, Judit Varga, a înaintat parlamentului de la Budapesta două propuneri legislative menite a contracara corupţia şi a răspunde cererii Comisiei Europene pentru o mai mare transparenţă legislativă, relatează AFP.
Decizia, care urmăreşte să permită eliberarea fondurilor alocate de Uniunea Europeană pentru contracararea efectelor pandemiei de coronavirus, a fost relatată miercuri de media ungare.
Propunerile, care vor oferi măsuri mai eficiente de a combate corupţia şi vor spori transparenţa procesului legislativ, au fost înaintate marţi.
Ungaria are, teoretic, dreptul la 7,2 miliarde de euro din pachetul UE pentru combaterea efectelor pandemiei convenit la sfârşitul lui 2020 (planul de redresare şi rezilienţă), însă Comisia Europeană a spus că există riscuri considerabile ca banii să fie folosiţi necorespunzător, aşa că a blocat fondurile.
În contextul în care procuratura este controlată de susţinători al guvernului naţionalist de dreapta condus de premierul Viktor Orban, cazurile de corupţie duc extrem de rar la inculparea unor persoane apropiate de acesta sau din conducerea partidului său, FIDESZ, conform Bruxellesului.
Cele două propuneri legislative urmăresc acum să elimine aceste îngrijorări. Conform primei propuneri, cetăţenii ungari vor putea să sesizeze instanţele în cazurile unde consideră că procurorii au oprit în mod arbitrar anchetele de corupţie.
A doua propunere prevede ca legile să poată fi supuse dezbaterii publice înainte de a fi adoptate de parlament, spre deosebire de practica actuală, în care legi importante sunt trecute rapid prin parlament în 24 de ore.
Parlamentul ungar a adoptat marţi o rezoluţie ce reflectă poziţia Ungariei în dezbaterea privind viitorul UE, document în care Budapesta susţine că actualele tratate europene nu sunt o bază adecvată de cooperare într-o perioadă de crize şi propune, printre altele, includerea protejării minorităţilor etnice în tratatele UE, transformarea Comisiei Europene într-o instituţie neutră politic şi ideologic şi crearea unei armate europene, relatează agenţia MTI.
Ca urmare a războiului din Ucraina şi deciziilor pripite ale Uniunii Europene de a impune sancţiuni Rusiei, blocul comunitar se confruntă cu o perioadă de "crize şi incertitudini, notează parlamentarii ungari în rezoluţia adoptată cu 130 de voturi pentru, 50 împotrivă şi 7 abţineri.
Legislativul de la Budapesta propune ca tratatele europene să recunoască rădăcinile creştine ale Europei şi cultura acesteia, iar toate naţiunile să poată decide cu cine doresc să trăiască, referire la opoziţia Ungariei faţă de primirea migranţilor.
Parlamentul ungar reafirmă şi opoziţia sa faţă de obiectivului unei Uniuni tot mai strânse şi cere să-i fie interzis blocului comunitar să contracteze noi împrumuturi, după cele angajate de Comisia Europeană în numele statelor membre pentru finanţarea planului european de relansare.
De asemenea, Comisia Europeană trebuie să fie o instituţie neutră din punct de vedere politic şi ideologic, mai notează parlamentarii ungari în rezoluţia lor.
În schimb, ei pledează pentru constituirea unei armate europene comune.
Rezoluţia Budapestei mai propune delegarea europarlamentarilor de către parlamentele naţionale ale statelor UE şi ca protejarea drepturilor minorităţilor etnice să fie înscrisă în tratatele europene.
În fine, parlamentarii ungari cer în document consolidarea perspectivei de integrare europeană a statelor din zona Balcanilor Occidentali. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci