Ungaria: Impozitul pe venit va fi de 9% din 2018

Ungaria ar putea reduce în 2018 impozitul pe venitul persoanelor fizice la 9%, de la 15% în prezent, dacă economia va înregistra o creştere sustenabilă, de peste 3%, a anunţat ministrul Economiei, Mihaly Varga.

Săptămâna aceasta, Guvernul de la Budapesta a îmbunătăţit estimările de creştere a PIB-ului la peste 4% în următorii doi ani, în urma adoptării unor măsuri de stimulare a economiei. 

Guvernul ungar a ajuns luna trecută la un acord cu partenerii sociali în vederea creşterii salariului minim pe economie şi reducerii contribuţiilor sociale plătite de angajator, în ideea de a combate un deficit sever de mână de lucru. 

Ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, a precizat că salariul minim pe economie pentru muncitorii necalificaţi va fi majorat cu 15% în 2017 şi cu alte 8% în 2018. În cazul muncitorilor calificaţi, salariul minim va fi majorat cu 25% în 2017 şi cu alte 12% în 2018. Pe de altă parte, contribuţiile sociale plătite de angajator vor fi reduse cu 5% în 2017 şi cu alte 2% în 2018. 

Taxa pe companii, redusă

De asemenea, premierul Viktor Orban a anunţat că, începând din luna ianuarie 2017, Ungaria va reduce taxa pe companii la 9%. În prezent, taxa pe companii în Ungaria este de 10% pentru companiile cu un profit de până la 500 milioane forinţi (1,6 milioane euro) şi de 19% pentru companiile care au un profit mai mare. 

Vineri, Mihaly Varga a declarat pentru Vilaggazdasag că Executivul de la Budapesta ar putea lua în considerare şi reducerea impozitului pe venit la 9%. 

"Dacă aşteptările noastre sunt îndeplinite şi economia va înregistra o creştere sustenabilă, de peste 3%, se va crea spaţiu de manevră pentru noi măsuri de stimulare. Părerea mea personală este că după reducerea taxei pe companii la 9% va merita să reducem şi impozitul pe venit. Am încredere că aceasta va fi o problemă realistă în 2018, scopul Guvernului fiind o reducere a impozitului pe venit sub 10%", a afirmat Varga. 

Analiştii de la BMI Research, o divizie a Fitch Group, avertizează însă că intenţia Ungariei de a reduce taxa pe companii până la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană, începând din 2017, ar putea declanşa o cursă periculoasă în jos, deoarece şi celelalte state foste comuniste caută modalităţi prin care să îi despăgubească pe investitori pentru creşterea salariilor, notează Agepres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel