Ungaria se află în faţa unor decizii dificile dacă să participe sau nu la procesul de susţinere financiară a Ucrainei, a declarat, vineri, la postul de radio Kossuth premierul ungar Viktor Orban, relatează agenţia MTI.
Potrivit acestuia, Ucraina are nevoie de un ajutor financiar de circa 5 miliarde de euro pe lună pentru a nu intra în colaps în timp ce continuă războiul cu Rusia, iar întrebarea acum este cine va oferi aceşti bani.
Discuţii sunt în desfăşurare despre cum ar trebui împărţită această contribuţie între UE şi SUA, de asemenea despre cum să fie împărţită mai departe contribuţia între statele blocului comunitar dacă UE va participa la susţinerea financiară a Ucrainei şi dacă toate statele membre vor dori să contribuie, a indicat premierul ungar.
Aşadar, a continuat el, Ungaria va trebui să decidă dacă ia parte la acest proces şi se află în faţa unor decizii dificile, dacă avem bani să le dăm ucrainenilor, şi în ce formă să-i dăm: împreună cu alţii, separat, ca o donaţie sau un împrumut. Acestea vor fi clarificate în următoarele două-trei luni în discuţiile în cadrul UE, estimează Orban.
În opinia sa, Occidentul pro-război ar trebui să plătească factura reconstrucţiei şi gestionării Ucrainei. Discuţia este despre sume inimaginabile, a remarcat Orban, adăugând că, nici măcar înainte de război, Ucraina nu putea încasa suficienţi bani pentru a-şi susţine bugetul.
În ce priveşte războiul provocat de agresiunea rusă, premierul ungar a spus ca se aşteaptă la o intensificare a apelurilor către UE pentru a sprijini o încetare a focului şi negocieri de pace. El a evocat tensiuni pe acest subiect la summitul UE desfăşurat săptămâna trecută, dar şi-a exprimat speranţa că raţiunea va prevala mai devreme sau mai târziu.
Viktor Orban s-a declarat din nou împotriva sancţiunilor impuse Rusiei, apreciind că acestea au avut ca efect în UE plata unei suprataxe pentru sancţiuni în sectorul energetic.
Aceste sancţiuni au fost adoptate iniţial ca un instrument pentru a pune rapid capăt războiului şi pentru a pedepsi Rusia în urma declanşării lui, aşa că noi (Uniunea Europeană) am făcut un plan şi am săpat o groapă pentru ruşi, dar am sfârşit prin a cădea noi în ea, consideră premierul ungar. UE propune acum să mai săpăm, în timp ce Ungaria spune că ar trebui să ieşim afară, iar aceste două abordări se ciocnesc la fiecare summit european, a adăugat Orban.
El a criticat şi mecanismul european de solidaritate menit să evite discrepanţe în aprovizionarea cu gaze între statele membre ale UE, întrucât Ungaria şi-a asigurat aprovizionarea cu gaze care să-i acopere consumul intern şi nu este de acord să transfere din stocul său de gaze către alte ţări care nu mai au astfel de resurse suficiente pentru că au susţinut sancţiunile împotriva Rusiei.
Orban a respins şi participarea Ungariei la achiziţii comune de gaze în cadrul UE, argumentând că gazele obţinute astfel vor fi mai scumpe decât cele pe care guvernul ungar le-a contractat direct din Rusia.
Vezi și:
Un protest împotriva premierului Viktor Orban a avut loc duminică după-amiază la Budapesta.
Mii de persoane, între care numeroase cadre didactice şi studenţi, au manifestat duminică la Budapesta pentru a protesta împotriva politicii guvernului condus de premierul Viktor Orban şi a cere creşteri salariale în faţa unei inflaţii galopante, relatează Reuters.
"Fără profesori nu există viitor!", "Orban, pleacă!", se putea auzi printre numeroase sloganuri, în timp ce profesorii, ale căror retribuţii sunt mici, se consideră abandonaţi de executiv în faţa unei inflaţii feroce care a atins 20% în septembrie.
Premierul naţionalist Viktor Orban s-a angajat duminică "să păstreze stabilitatea economică" a ţării, în timp ce Uniunea Europeană se scufundă, potrivit lui, "într-o criză financiară şi economică".
"Un război în Est şi o criză economică în Vest", a spus el jurnaliştilor la Zalaegerszeg, localitate situată la aproximativ 200 km de Budapesta, unde a participat la sărbătoarea naţională de comemorare a revoltei ungare împotriva URSS în 1956.
"În 1956, noi am aflat că unitatea este necesară în vremuri dificile. Ne vom păstra stabilitatea economic, va exista un loc de muncă pentru fiecare, ne apărăm principiul unui scut tarifar la facturile la energie, familiile nu vor fi lăsate să se descurce singure", a asigurat el.
Planul la energie decis de guvern în faţa crizei energetice europene apăsă greu asupra finanţelor publice.
Premierul naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a acuzat duminică Bruxellesul că "trage" indirect asupra Ungariei prin seria sa de sancţiuni împotriva Rusiei, calificate de Budapesta drept "bombă" asupra economiei, potrivit France Presse.
"Să nu ne facem griji pentru cei care trag asupra Ungariei ascunşi în umbră, de undeva din turnurile de pază de la Bruxelles", a declarat el într-un discurs rostit la Zalaegerszeg (vest), cu ocazia sărbătorii naţionale de comemorare a revoltei din Ungaria împotriva URSS în 1956.
"Ei vor sfârşi acolo unde au sfârşit şi predecesorii lor", a adăugat Orban, prezicând Uniunii Europene o soartă similară celei a blocului sovietic, care s-a prăbuşit între 1989 şi 1991.
Acest discurs este un ecou al lansării la jumătatea lunii octombrie a unei "consultări naţionale" cu privire la sancţiunile europene împotriva Moscovei, pe care Viktor Orban nu încetează să le blameze chiar dacă a votat pentru ele alături de partenerii săi europeni. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu