Ungaria încearcă să deblocheze PNRR-ul blocat de UE. Viktor Orbán a trimis un oficial de rang înalt la Bruxelles

Viktor Orbán a trimis un oficial de rang înalt la Bruxelles în efortul de a obține fonduri de recuperare Covid în valoare de miliarde de euro, pe măsură ce termenul limită se apropie.

Ungaria speră să încheie un acord cu Bruxelles-ul cu privire la fondurile UE blocate până la sfârșitul anului, din cauza preocupărilor legate de instituțiile capturate de stat și de corupție.

Dacă Budapesta nu reușește să ajungă la un acord cu Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2022, va pierde 4,64 miliarde de euro (3,91 miliarde de lire sterline) din fonduri de recuperare Covid-19, în timp ce rămân întrebări cu privire la un potențial program de finanțare pe șase ani de 24,3 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii naționale.

În timp ce prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a sugerat anterior că nu are nevoie de subvențiile UE pentru recuperare Covid, el a trimis oficiali de rang înalt la Bruxelles pentru a debloca fondurile.

Ungaria speră să-i fie deblocate fondurile

Negociatorul-șef al Ungariei, Tibor Navracsics, a declarat pentru The Guardian că este optimist cu privire la un acord privind planul de redresare a Covid-19, în valoare de 15 miliarde de euro până la sfârșitul anului. El speră, de asemenea, că Ungaria poate ajunge la un „acord de parteneriat” la începutul toamnei pentru a asigura 24,3 miliarde de euro din „fonduri de coeziune”, în principal din partea UE.

Ambele acorduri sunt încurcate cu un proces disciplinar fără precedent lansat împotriva Ungariei în aprilie, care ar putea duce la suspendarea fondurilor UE din cauza încălcării statului de drept.

„[Rezolvarea] procedurii de condiționare a statului de drept ar putea fi o condiție prealabilă pentru a avea un acord privind banii de coeziune sau banii RRF [recuperarea Covid]”, a spus Navracsics. Guvernului maghiar i s-a acordat un termen limită data  de 22 august pentru a răspunde unei scrisori lungi din partea comisiei în care avertizează cu privire la „măsuri de remediere”, în cazul în care Budapesta nu reușește să abordeze preocupările de lungă durată cu privire la statul de drept.

De cealaltă parte, înalții oficiali ai UE cred că Orbán are nevoie de bani UE, în timp ce se confruntă cu inflația în creștere, cu o scădere a forintului maghiar și cu amenințarea unei recesiuni severe. Perspectivele economice întunecate l-au forțat pe prim-ministrul ungar să renunțe la plafonul prețurilor la energie și să majoreze taxele pentru întreprinderile mici, ceea ce a dus la proteste la Budapesta, luna trecută, unde oamenii au scandat „Orbán se rătăcește”, conform The Guardian.

Viktor Orban spune că George Soros este adversarul său personal: ”Nu crede în nimic din ceea ce noi reprezentăm”. Viziunea liderului ungar, strigată din Dallas

Viktor Orban a atins, în Dallas, mai multe puncte controversate în care este văzută Ungaria, prin viziunea promovată de liderii săi.

”Noi, maghiarii, ştim cum putem să îi învingem pe câmpul de război pe duşmanii libertăţii” a spus Viktor Orban, joi, la Dallas, făcând un apel la unirea de forțe cu conservatorii maghiari. Discursul a fost rostit în deschiderea Conferinţei Uniunii Conservatorilor Americani (CPAC).

Viktor Orban a mai declarat că-n 2024 urmează alegeri importante și-n SUA, și-n UE, care ”vor trasa cele două fronturi ale bătăliei pentru civilizaţia occidentală”. El afirmă că dacă cineva are dubii că liberalii progresişti şi comuniştii sunt unii şi aceiaşi "nu au decât să ne întrebe pe noi, maghiarii, care am luptat deja şi cu unii şi cu ceilalţi” (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel