Ungaria instalează un sistem de apărare aeriană lângă granița cu Ucraina. În Polonia o bază americană se află pe o listă de ținte a Rusiei

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Există mai multe tensiuni cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina.

VEZI ȘI: Update: Ambasada României își restrânge activitatea la Kiev. SUA, Grecia, Spania și Italia le-au închis. Se anunță "Al Treilea Război Mondial până la Crăciun"

Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană în partea de nord-est a țării deoarece amenințarea unei escaladări a războiului Ucraina-Rusia este „mai mare ca niciodată”, a declarat ministrul ungar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky.

Președintele rus Vladimir Putin a coborât marți pragul pentru un atac nuclear ca răspuns la o gamă mai largă de atacuri convenționale, după ce Statele Unite au permis Ucrainei să tragă cu rachete americane adânc în Rusia.

Ucraina a folosit marți pentru prima dată rachete americane ATACMS, a declarat Moscova, un atac considerat de Rusia drept o escaladare majoră.

„Încă avem încredere că va fi pace cât mai curând posibil prin diplomație în locul unei soluții militare”, a declarat Szalay-Bobrovniczky într-un videoclip postat pe Facebook-ul său miercuri târziu.

„Cu toate acestea, pentru a ne pregăti pentru toate posibilitățile, am ordonat instalarea în nord-est a sistemelor de control aerian și de apărare aeriană recent achiziționate și a capacităților construite pe baza acestora”, a declarat el după o reuniune a Consiliului de Apărare care a fost convocată de prim-ministrul Viktor Orban pentru a discuta evoluțiile din Ucraina.

Escaladarea războiului

„Amenințarea escaladării războiului Ucraina-Rusia este mai mare ca niciodată”, a declarat Szalay-Bobrovniczky.

Ungaria, membră a NATO și a Uniunii Europene, are o graniță comună cu Ucraina.

Ministrul nu a precizat ce părți ale sistemului de apărare aeriană al Ungariei vor fi instalate în nord-est.

CITEȘTE ȘI: Putin, deschis să discute cu Trump despre un acord de încetare a focului, susțin surse Reuters. Exclude orice concesii teritoriale majore

Armata Ungariei, aflată în prezent într-un program de modernizare, a cumpărat anul trecut sistemele franceze de apărare antiaeriană Mistral, alături de alte patru țări ale UE. În 2020, Ungaria a convenit să cumpere sisteme de apărare aeriană NASAMS de la Kongsberg din Norvegia și de la producătorul american de armament Raytheon Technologies.

Ministrul a declarat că unele unități ale armatei ungare sunt, de asemenea, în stare de alertă maximă, conform agenției de presă Reuters.

Bază americană în Polonia

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi că o nouă bază americană de apărare împotriva rachetelor balistice din nordul Poloniei va duce la o creștere a nivelului general al pericolului nuclear și se afla pe o listă de ținte a Rusiei pentru o potențială distrugere, dacă va fi necesar.

Baza de apărare aeriană, situată în orașul Redzikowo, în apropierea coastei baltice, parte a unui scut antirachetă NATO mai larg, a fost deschisă pe 13 noiembrie.

„Acesta este un alt pas franc provocator dintr-o serie de acțiuni profund destabilizatoare ale americanilor și ale aliaților lor din Alianța Nord-Atlantică în sfera strategică”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

„Acest lucru duce la subminarea stabilității strategice, la creșterea riscurilor strategice și, în consecință, la o creștere a nivelului general al pericolului nuclear”, a mai precizat Zakharova.

Scut antirachetă al NATO

Baza americană de la Redzikowo face parte dintr-un scut antirachetă al NATO mai amplu, denumit „Aegis Ashore”, despre care alianța afirmă că poate intercepta rachete balistice cu rază scurtă și intermediară.

„Având în vedere natura și nivelul amenințărilor reprezentate de astfel de facilități militare occidentale, baza de apărare antirachetă din Polonia a fost adăugată de mult timp pe lista țintelor prioritare pentru o potențială distrugere, care, dacă este necesar, poate fi executată cu o gamă largă de arme avansate”, a declarat Zakharova.

Scutul antirachetă al NATO include situri în Polonia, România, precum și distrugătoare ale marinei americane la o bază navală din Spania și un radar de avertizare în Turcia, potrivit NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel