Ungaria, mișcare de ultim moment pentru aderarea României la Schengen

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Potrivit guvernului ungar, atât România, cât și Bulgaria sunt „pregătite pentru Schengen”. Actuala președinție a UE se așteaptă așadar ca admiterea celor două țări în spațiul Schengen să fie parafată în decembrie.

CITEȘTE ȘI              -              Aderare deplină a României la Schengen. Discuții, acum, în capitala Bulgariei

Atât România, cât și Bulgaria au demonstrat că protejează granițele, a declarat, joi, secretarul de stat adjunct pentru Politică Europeană, Balázs Molnár, în marja unui eveniment de la Viena. Secretarul de stat adjunct a spus că speră că Austria va arunca o privire și asupra noilor rapoarte privitoare la scăderea trecerilor ilegale la granițele Ungariei și Slovaciei și că Schengen nu este doar o problemă de securitate, ci și una economică, potrivit Kronen Zeitung.

Ambele țări au „dovedit că sunt pregătite” pentru Schengen, a precizat, încrezător, Balázs Molnár, la Viena.

Reprezentantul guvernului ungar se așteaptă la o „participare completă” la Budapesta, la summitul UE din 7-8 noiembrie. Nu există indicii privind anulări, nici măcar din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Molnár a spus că nu este „fericit” că Comisia Europeană a boicotat participarea la reuniunile din Ungaria.

Von der Leyen a reacționat astfel la acțiunile unilaterale ale premierului maghiar Viktor Orbán în politica privind Ucraina, iar mai multe state ale UE au absentat de la reuniunile din Ungaria. La summitul informal al UE de la începutul lui noiembrie urmează să fie adoptată „Declarația de la Budapesta” privind competitivitatea UE.

Ungaria este unul dintre cei mai mari susținători ai aderării României la Spațiul Schengen, mai ales din considerente economice și pentru decongestionarea granițelor dintre cele două țări, unde adesea se formează cozi kilometrice.

CITEȘTE ȘI                 -              Nu scăpăm de Nehammer! Cancelarul Austriei care refuză intrarea României în Schengen, însărcinat cu formarea unui nou guvern

Karner: Încă nu am ajuns la capătul drumului

În prezent, Austria blochează aderarea completă a Bulgariei și României, care sunt membre „Air Schengen” din martie. Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat la ultima reuniune a Consiliului de acum două săptămâni de la Luxemburg că, pentru el, încă nu este momentul potrivit pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen: „Suntem pe drumul cel bun, dar nu am ajuns încă la capătul drumului.”, a zis Karner.

Ministrul de finanțe, Magnus Brunner, care a fost nominalizat pentru funcția de comisar european pentru migrație, a declarat că „finalizarea spațiului Schengen” va fi una dintre prioritățile sale dacă va prelua această funcție la Bruxelles. Acest lucru reiese dintr-un protocol al Parlamentului European, unde Brunner a răspuns la diverse întrebări ale eurodeputaților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel