Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat declarațiile premierului ungar Viktor Orbán care a spus că Ungaria nu va susține noul pachet de sancțiuni al UE împotriva Federației Ruse.
Premierul ungar Viktor Orbán a trimis, joi după-amiază, o scrisoare președintelui Comisiei Europene, în care a calificat posibila adoptare a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei drept un eșec istoric, detaliile scrisorii fiind publicate în Financial Times.
Potrivit premierului ungar, pachetul planificat ar avea ca rezultat creșterea în continuare a poverii celor mai vulnerabili, fără ca UE să depună eforturi substanțiale pentru a atenua efectele.
„Nici Ungaria și nici Uniunea Europeană în ansamblu nu sunt pregătite să accepte și să pună în aplicare măsurile propuse de Comisie. Sancțiunile pot fi acceptate dacă sunt îndeplinite toate condițiile prealabile necesare în toate statele membre”, se arată în scrisoarea în limba engleză trimisă ieri de premierul maghiar Ursulei von der Leyen, ca răspuns la anunțul făcut miercuri de liderul UE (citește continuarea AICI).
CITEȘTE ȘI - UE: Ungaria, Slovacia și Cehia vor avea mai mult timp pentru a renunța la petrolul rusesc - propunere
Analistul politic Bogdan Chirieac a fost invitat telefonic la Antena 3, unde a comentat remarcile premierului ungar:
„Cred că și domnul Viktor Orbán a stat mult prea mult la putere. Este adevărat că el a fost ales, prin alegeri libere și corecte, de poporul ungar care a văzut ce a realizat domnia sa, lucrări de infrastructură, modernizarea țării, creșterea PIB-ului, prosperitate și chestiuni de educație, sănătate, ba chiar s-a extins ca influență și în Transilvania, Ucraina subcarpatică, Slovacia și într-o anumită parte a Serbiei.
Problema lui este că a uitat de ce parte se află, fiindcă el vine cu un argument economic real și anume că respingerea petrolului și gazului rusesc va aduce grave consecințe economice în Ungaria și în Uniunea Europeană, dar eu nu cred că Ungaria e mai expusă decât Germania. Sigur că și resursele sunt altele în Germania față de Ungaria, numai că domnul Orbán uită că noi ne aflăm, practic, în război. Chiar dacă nu participăm cu oameni, o facem inclusiv cu armament, multe state din Europa fac acest lucru, deci UE participă cu armament, cu informații, cu chestiuni umanitare vis-a-vis de refugiații ucraineni care sunt 4-5 milioane de persoane.
Or, domnia sa, în aceste momente, nu acceptă și-și-uri. Nu se acceptă ruperi de front. Să știți că nu e nicio bucurie ca Ungaria, de la granița României, să fie supusă sancțiunilor europene, nu e nicio bucurie. România și așa are vecini cu probleme, inclusiv Ucraina aflată în război, inclusiv Republica Moldova care este amenințată direct de Federația Rusă. Faptul că un stat de la frontiera noastră ar putea să aibă probleme cu Bruxelles-ul nu e o bucurie pentru România“, a punctat Bogdan Chirieac.
CITEȘTE ȘI - Dmytro Kuleba: Țările europene care refuză embargoul asupra petrolului rusesc sunt complice la crime de război
În acest context, jurnalista Gina Vacariu l-a întrebat pe Bogdan Chirieac dacă se pune problema ca Ungaria să iasă din Uniunea Europeană:
„Dumneavoastră credeți, din ceea ce avem ca informații până în aceste momente, că, dacă Viktor Orbán rămâne de partea lui Putin, Ungaria rămâne de partea Rusiei, s-ar putea dsicuta despre o excludere a Ungariei din Uniunea Europeană?“, a întrebat Gina Vacariu.
„Nu se va pune problema de așa ceva. Vor fi sancțiuni, vor tăia fondurile europene, s-ar putea da și o dispoziție companiilor private europene să oprească investițiile din Ungaria, însă nu vă bucurați, România nu are capacitatea să facă lobby ca să primească ea acele investiții, deci nu e nicio problemă aici.
Ungaria e o țară europeană și nu trebuie exclusă din Uniunea Europeană sub nicio formă“, a spus, la Antena 3, Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News