Ungaria: Partidul lui Orban îl nominalizează pe liderul Curți Constituționale pentru postul de președinte

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Partidul de guvernământ al Ungariei îl va nominaliza pe Tamas Sulyok, președintele Curții Constituționale, ca următor președinte al statului, scrie Reuters.

Tamas Sulyok, președintele Curții Constituționale, ar putea să-i succeadă lui Katalin Novak, care a demisionat la începutul acestei luni, a declarat joi un purtător de cuvânt al guvernului pe platforma de socializare X.

Novak a demisionat pe 10 februarie, după ce a fost supusă unei presiuni crescânde pentru că a grațiat un bărbat condamnat pentru că a ajutat la acoperirea abuzurilor sexuale într-o casă de copii.

Scandalul privind grațierea prezidențială pentru un bărbat care a ajutat la acoperirea abuzului sexual într-un cămin de copii risca să dăuneze atractivității de bază a partidului de guvernământ al lui Viktor Orban: angajamentul său față de valorile familiei și creștinism.

Prim-ministrul conservator veteran Orban a încercat să stingă scandalul care a determinat demisia a doi dintre principalii săi aliați politici - președintele și fosta ministră a justiției - într-o săptămână. Dar cel mai provocator moment al celor 14 ani la conducere nu s-a încheiat, scandalul dominând media internă, iar influencerii planificând proteste în stradă.

Deși tulburările nu reprezintă o amenințare imediată la adresa scaunului său, alegerile din 2026 fiind încă departe, ele vin înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie, unde partidul său speră să profite de creșterea sprijinului pentru extremiștii de dreapta din Europa.

„Acest scandal a servit să demonstreze stratul ideologic al presupuselor sale valori familiale și puritate conservatoare”, a declarat Roger Hilton, cercetător la think tank-ul independent GLOBSEC.

„Dacă acest lucru continuă să fie expus treptat, aici apare adevăratul pericol pentru ... supraviețuirea lui Orban”, a adăugat Hilton, spunând că Orban ar trebui să își poată reveni după acest eșec. „Poate fi rănit, dar politicile sale nu sunt în niciun pericol iminent.”

Partidul lui Orban, Fidesz, a încercat să recâștige puncte electorale după demisia președintei Katalin Novak sâmbătă, spunând că erorile lor au consecințe, spre deosebire de cele făcute de opoziție. Dar presa și opoziția nu au renunțat la subiect și acum investighează motivele din spatele grațierii prezidențiale acordate în aprilie 2023, dar care a fost raportată pentru prima dată de site-ul de știri 444.hu abia pe 2 februarie.

Judit Varga, fosta ministră a justiției care a semnat grațierea lui Novak, a demisionat din funcția de deputată Fidesz și „a renunțat la viața publică”.

Varga, loială lui Orban, era de așteptat să conducă lista Fidesz pentru alegerile Parlamentului European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel