Ungaria anunţă că ar putea plăti gazul rusesc în Ruble, aşa cum vrea Kremlinul. Poziţia este total contradictorie UE.
Rusia le-a cerut statelor UE să-i plătească în ruble gazele livrate începând cu 1 aprilie, ceea ce acestea au refuzat. În prezent livrările continuă, întrucât primele plăţi pentru volumele de gaze livrate după această dată sunt scadente în a doua jumătate a lunii.
Premierul Viktor Orban a declarat miercuri, ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters, că Ungaria va plăti în ruble pentru gazele ruseşti dacă Moscova o va cere. Comisia Europeană a anunţat vineri că firmele europene ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia stipulează că plata se face în euro sau dolari nu ar trebui să dea curs cererii Rusiei privind plata în ruble.
Executivul comunitar a precizat că lucrează împreună cu companiile energetice şi guvernele statelor membre pentru a analiza decretul preşedintelui Vladimir Putin, însă companiile ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia prevăd plata în euro sau dolari nu ar trebui în încalce acele prevederi.
Ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto declarase că autorităţile UE "nu au niciun rol" în privinţa plăţilor din acordul de furnizare de gaze încheiat cu Rusia, care se bazează pe un contract bilateral între diviziile companiei ungare de stat MVM şi Gazprom.
Ungaria este unul dintre puţinele statele membre UE care a respins sancţiunile energetice contra Moscovei, în urma invadării Ucrainei.
Slovacia va acţiona la fel ca Uniunea Europeană împotriva solicitărilor Rusiei privind plata gazului în ruble, a declarat luni premierul Eduard Heger. Compania poloneză de gaze PGNiG a precizat că contractul său original cu Gazprom este obligatoriu pentru ambele părţi.
În Austria, OMV a anunţat vineri că a avut un contact iniţial cu Gazprom privind plata în ruble pentru gazele naturale, deşi Guvernul de la Viena susţine că nu există o bază pentru plata în altă valută decât euro sau dolar.
Ungaria, care este puternic dependentă de importurile de gaze şi petrol din Rusia, a semnat în 2021 un acord pe termen lung privind aprovizionarea cu gaze, conform căruia Gazprom ar urma să livreze anual 4,5 miliarde metri cubi de gaze, scrie Agerpres.
”Interesele fundamentale ale Ungariei sunt interese de menținere a gazului, pentru că Ungaria chiar nu are. Dacă li se închide gazul, Ungaria se poate prăbuși în 48 de ore. Absolut 48 de ore! Aici nu e o glumă. Repet: arma energetică poate să fie folosită greșit pentru Europa, este mai mult decât distrugătoare, pentru că se întorc efectele sancțiunilor economice la adresa Rusiei, acestea au și laturi care se răsfrâng asupra economiei europene.
Nu știu dacă unui neamț îi va fi ușor de explicat că trebuie să își reducă gradele în casă, pentru că Germania susține că nu trebuie să plătească în ruble. Mie îmi este clar că Putin, în momentul în care Occidentul va refuza (să plătească în ruble n.r.) conform contractelor, care sunt în dolari și în euro, este clar că folosind acest pretext, despre care nici nu știu dacă este legal, dar nu contează, Putin va tăia gazul unei țări pentru a da exemplu. Arma energetică este atât de feroce și atât de parșivă. Este bine să o folosești pentru a sancționa un agresor cum este Rusia, dar mare atenție la cum este utilizată, pentru că se poate întoarce împotrivă”, a afirmat H.D. Hartmann în cadrul emisiunii ”Geostrategica” de la DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci