Ungaria promite că se cumințește în urma propunerii de tăiere a fondurilor europene

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Ungaria a promis că își va îndeplini angajamentele asumate pentru a debloca fondurile UE.

Ungaria a promis că îşi va îndeplini toate angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene pentru a debloca fondurile UE, după ce executivul comunitar a propus suspendarea a circa 7,5 miliarde de euro pentru Budapesta din cauza corupţiei, potrivit Reuters.

Într-o declaraţie făcută duminică, ministrul ungar al dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil de negocierile cu UE, şi-a exprimat speranţa că măsurile luate de Ungaria vor fi suficiente pentru a convinge Comisia Europeană că vor fi implementate dispozitivele necesare pentru protejarea fondurilor comunitare.

Comisia Europeană a propus duminică statelor membre ale UE să suspende 7,5 miliarde de euro din finanţarea europeană către Ungaria din cauza riscurilor legate de corupţie, în aşteptarea implementării reformelor.

"Ungaria s-a angajat să informeze Comisia cu privire la punerea în aplicare a măsurilor de remediere a situaţiei până la 19 noiembrie. Vom reevalua situaţia şi vom acţiona în consecinţă", a declarat comisarul UE pentru buget, Johannes Hahn, într-o conferinţă de presă.

Decizia finală revine Consiliului, instituţie ce reprezintă statele membre şi care va avea la dispoziţie o lună pentru a lua o hotărâre. Perioada poate fi prelungită cu încă două luni.

Comisia Europeană a propus tăierea a 7,5 miliarde de euro din fondurile Ungariei

Comisia Europeană a recomandat duminică suspendarea finanțării cu 7,5 miliarde de euro a Ungariei, a declarat comisarul pentru buget Johannes Hahn.

Hahn a spus că propunerea este un răspuns la acuzațiile de corupție și încălcări ale statului de drept împotriva guvernului condus de Viktor Orban.

„Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important”, a spus Hahn.

Dacă majoritatea statelor membre UE susțin propunerea, mișcarea va afecta așa-numitele fonduri de coeziune ale Ungariei, care sunt menite să ajute la aducerea economiilor și infrastructurii țărilor UE la standardele blocului.

Ce a făcut Ungaria pentru a răspunde preocupărilor UE?

Hahn a spus că UE recomanda suspendarea în ciuda măsurilor propuse de Budapesta pentru a răspunde preocupărilor Bruxelles-ului.

Sâmbătă, Ungaria a declarat că va încerca să pună capăt conflictului cu Bruxelles-ul adoptând o serie de noi legi anticorupție în câteva zile.

Era de așteptat ca măsurile să includă înființarea unui organ independent de supraveghere anticorupție care să monitorizeze utilizarea fondurilor UE, precum și măsuri pentru a face procesul de achiziții publice mai transparent.

„Guvernul fie a acceptat cererile Comisiei Europene, fie, în zonele în care nu le-am putut accepta, am reușit să ajungem la un compromis care să fie satisfăcător pentru ambele părți”, a declarat șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas.

Ungaria are termen până pe 19 noiembrie pentru a răspunde preocupărilor UE, conform DW.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel