Ungaria răspunde înștiințării oficiale a Comisiei Europene, care a condiționat fondurile europene de respectarea statului de drept

Ungaria răspunde înștiințării oficiale a Comisiei Europene, care a condiționat fondurile europene de respectarea statului de drept
Ungaria răspunde înștiințării oficiale a Comisiei Europene, care a condiționat fondurile europene de respectarea statului de drept

Judit Varga, ministrul de Justiție de la Budapesta, a răspuns Comisiei Europene, după ce acordarea fondurilor europene a fost condiționată de respectarea statului de drept.

„Conform obiceiurilor noastre, am transmis din timp Comisiei Europene răspunsul nostru la scrisoarea sa privind condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept”, a anunţat pe pagina sa de Facebook ministrul ungar al Justiţiei, Judit Varga, relatează Nepszava, citată de Rador.

Guvernul ungar trebuia să răspundă până marţi la miezul nopţii la înştiinţarea oficială prin care Comisia Europeană a demarat, la sfârşitul lunii aprilie, procedura privind statul de drept împotriva Ungariei pentru a proteja interesele financiare ale UE. Ministrul ungar a menţionat, totodată că pentru Guvernul ungar a fost în totdeauna importantă cooperarea loială şi dialogul constructiv bazat pe respect reciproc.

„Am răspuns şi acum pe deplin şi profesional la toate întrebările Comisiei Europene, în pofida faptului că am considerat nefondate preocupările Bruxelles-ului în anumite puncte”, a mai precizat Judit Varga, care a adăugat: „Vom rămâne în continuare pentru un dialog direct, exigent şi profesional. Suntem gata pentru negocieri şi pentru a ajunge la un acord!”.

Colegiul comisarilor „a apăsat pe frâna statului de drept” în data de 27 aprilie a acestui an şi a transmis Guvernului Orbán o scrisoare oficială, ceea ce a însemnat demararea procedurii. În scrisoarea sa, Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu sistemul ungar de achiziţie publică, independenţa autorităţilor de anchetă şi urmărire penală, combaterea corupţiei şi cu presupusele conflicte de interese legate de subvenţiile agricole.

Conform constatării Comisiei Europene, toate acestea se referă la încălcări ale statului de drept care periclitează grav interesele financiare ale Uniunii Europene. La sfârşitul procesului, subvențiile UE pot fi retrase sau suspendate de la Ungaria din acest motiv.

Răspunsul Budapestei trebuie evaluat de Comisia Europeană în termen de o lună. Dacă va considera că sunt necesare măsuri suplimentare, va oferi Guvernului ungar o nouă oportunitate pentru a face observaţii, iar apoi va trimite propunerea sa de sancțiuni financiare Consiliului Miniștrilor de Finanțe al UE. Miniştrii de finanţe pot adopta sau modifica cu o majoritate calificată propunerea Comisiei Europene. Procedura poate dura, de la începerea sa, între şase şi nouă luni.

Prima țară europeană care și-a asigurat aprovizionarea și stocarea de gaze naturale

După reuniunea miniştrilor energiei ai statelor membre ale UE, László Palkovics a relatat detaliile întâlnirii sale cu comisarul pentru energie, Kadri Simson, declarând că Ungaria ar trebui să fie cât mai independentă de ţările din regiune în privinţa aprovizionării cu energie.

Potrivit Rador, planul referitor la sistemul energetic al Ungariei are ca ţinte să facă acest sistem mai ecologic şi mai nepoluant, să realizeze obiectivele privind emisiile, precum şi să obţină autonomia energetică a ţării, a declarat, luni seara, Agenţiei de Presă MTI, ministrul Tehnologiei şi Industriei, în cadrul unei convorbiri telefonice de la Luxemburg.

László Palkovics a precizat: ”Ungaria a început în urmă cu mai bine de un deceniu să devină independentă în privinţa aprovizionării cu energie, iar în prezent are puncte de tranzitare a gazelor natural şi a curentului electric dinspre toate ţările vecine. Ungaria analizează, de asemenea, modalităţile de a crea o situaţie energetică bazată pe producţie locală, pentru cazul în care nu ar primi energie din nicio direcţie exterioară”, a adăugat oficialul ungar.

Ministrul Tehnologiei şi Industriei a declarat că Ungaria şi-a modificat planul referitor la sistemul energetic pentru a îndeplini obiectivele climatice prevăzute până în 2030 şi pentru a putea trece la îndeplinirea obiectivelor în perspectiva anului 2050.

Ungaria planifică achiziţii prin care economia poate deveni mai ecologică sau care pot oferi soluţii privind stocarea energiei.

Ungaria doreşte ca Uniunea Europeană să contribuie la finanţarea investiţiilor, deoarece - a spus ministrul ungar al energiei - programul nu vizează doar soluţii pentru Ungaria, ci poate furniza soluţii şi pentru problema independenţei energetice a Europei (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel