Ungaria a anunțat că renunţă la planul de înfiinţare a unui sistem de tribunale administrative.
Guvernul ungar a renunţat la planul de a crea un sistem de tribunale administrative, dar va aproba o serie de legi în vederea accelerării cazurilor administrative în instanţă, a anunţat vineri ministrul justiţiei ungar Judit Varga, transmite Reuters, citează Agerpres.
În luna mai, executivul de la Budapesta a declarat că suspendă pe termen nedefinit lansarea unui nou sistem de tribunale administrative pentru a permite ca disputele privind independenţa justiţiei să fie rezolvate.
Schimbările din sistemul judiciar din Ungaria propuse de partidul naţionalist de guvernământ Fidesz sunt principalul motiv de dispută cu Comisia Europeană, care susţine că unele dintre reformele prim-ministrului Viktor Orban ameninţă democraţia şi statul de drept.
Guvernul consideră că instanţa trebuie să fie protejată de dispute inutile şi de aceea va menţine un sistem de instanţe unificat, fără a crea un sistem independent de instanţe administrative, a declarat Varga într-un interviu pentru MTI.
Ea a adăugat că proiectul de lege elaborat de guvern va furniza un cadru clar pentru litigiile administrative, va accelera judecarea apelurilor şi va face jurisprudenţa mai predictibilă.
Ungaria a adoptat anul trecut o lege pentru crearea de instanţe supravegheate direct de ministrul justiţiei, o decizie despre care criticii spun că ar fi permis amestecul politic în chestiuni judiciare. Tribunalele administrative ar fi urmat să se ocupe de cazurile legate de afaceri guvernamentale cum ar fi fiscalitatea şi alegerile, gestionate în prezent de sistemul juridic principal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News