Ungaria se angajează într-o reformă judiciară sperând să deblocheze fondurile UE

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Dacă va fi adoptată, Budapesta ar putea primi aproximativ 13,2 miliarde de euro de la Bruxelles.
 

Parlamentul maghiar a început marți să dezbate o reformă judiciară care, dacă ar fi adoptată, ar debloca peste 13,2 miliarde de euro din fonduri UE pentru țară într-un moment în care economia sa suferă de o creștere scăzută și prețuri mari, informează Politico.

În discuție este independența justiției, despre care oficialii UE susțin că a fost împiedicată de Guvernul prim-ministrului Viktor Orbán.

O reformă propusă, totuși, urmărește să consolideze independența în mai multe moduri, de exemplu prin asigurarea faptului că Consiliul Național al Magistraturii, un organ de supraveghere a sistemului judiciar, rămâne independent, precum și prin reformarea Curții Supreme și a Curții Constituționale pentru a le proteja de influența politică și pentru a le proteja să permită trimiterea cauzelor către Curtea Europeană de Justiție pentru o hotărâre preliminară.

Parlamentul Ungariei urmează să voteze miercuri reforma.

Lupta dintre Budapesta și Bruxelles-ul pe probleme de stat de drept a dus la scăderea fluxului de numerar al UE către țară în acest an - o mișcare nedorită în fața contracției economice și a inflației în curs, care a atins un nou maxim în aprilie, la 25,4%.

Acest lucru a împins Guvernul lui Orbán să intensifice negocierile cu Bruxelles-ul pentru a relua plățile UE. Reforma judiciară face parte din aceste eforturi.

În decembrie, Comisia a reținut întregul pachet de fonduri de coeziune al Ungariei, egal cu 22 de miliarde de euro, după ce a constatat că țara nu respectă Carta UE privind drepturile fundamentale ale omului și prevederile acesteia referitoare la independența judiciară. 

Dar reforma judiciară ar face ca Ungaria să poată revendica doar 13,2 miliarde de euro. Restul fondurilor de coeziune rămân blocate din alte motive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel