Ungaria se implică în consolidarea flancului estic al apărării NATO, dar nu ajută Ucraina cu arme

Fotografie de la Somchai Kongkamsri/ Pexels
Fotografie de la Somchai Kongkamsri/ Pexels

Ministrul ungar al Apărării spune că ţara sa se implică în consolidarea flancului estic al NATO. 

Ungaria îşi asumă un rol important în vederea consolidării flancului estic al NATO, a declarat miercuri, la Varşovia, Kristóf Szalay-Bobrovniczky după întâlnirea miniştrilor apărării ai Formatului Bucureşti 9 (B9). Ministerul ungar al Apărării a scris într-un comunicat remis Agenţiei de Presă MTI: La această întâlnire a participat, pe lângă miniştrii apărării din Iniţiativa Bucureşti 9, care reuneşte aliaţii de pe flancul estic al NATO (Ungaria, Bulgaria, Cehia, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, România şi Slovacia), şi ministrul apărării al Regatului Unit. Potrivit comunicatului, Kristóf Szalay-Bobrovniczky a subliniat că în actuala situaţie de război este deosebit de importantă discutarea şi în acest format a poziţiei ungare, înainte de summitul NATO de la Vilnius, din luna iulie. Fiecare dintre cele nouă ţări este direct afectată de războiul care se desfăşoară în Ucraina, a afirmat oficialul ungar, care a precizat că poziţia Ungariei nu s-a schimbat, Guvernul ungar este de partea păcii şi vede sfârşitul războiului ca fiind realizabil prin încetarea imediată a focului şi începerea negocierilor de pace. Kristóf Szalay-Bobrovniczky a adăugat că Ungaria în continuare nu sprijină transporturile de arme, deoarece toate transporturile de arme şi muniţii provoacă prelungirea războiului şi escaladarea acestuia. Ministrul a solicitat, totodată, comunităţii internaţionale sprijinirea eforturilor depuse în vederea încetării a focului şi a începerii negocierilor de pace.

"Nu ne imaginăm sprijinirea Ucrainei cu arme"

"Nu ne imaginăm sprijinirea Ucrainei cu arme", a subliniat ministrul, care a amintit partenerilor săi că, pe lângă faptul că Ungaria a condamnat încă de la început agresiunea Rusiei şi a susţinut integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.

Kristóf Szalay-Bobrovniczky a relatat şi despre faptul că asumarea rolului NATO de către ţările membre şi întărirea flancului estic a organizaţiei au fost, de asemenea, subiecte ale întâlnirii. Aceste nouă ţări, respectiv cele patru ţări ale Grupului de la Visegrad şi cele trei ţări baltice, precum şi România şi Bulgaria, sunt implicate activ în consolidarea unităţii NATO. În calitate de membru angajat al alianţei, Ungaria îşi îndeplineşte obligaţiile de alianţă: a îndeplinit cu un an mai devreme decât era prevăzut nivelul cheltuielilor pentru apărare de 2% din PIB, a adăugat Kristóf Szalay-Bobrovniczky, care a menţionat: Apropiindu-ne de summitul NATO, la această întâlnire a fost abordat, desigur, şi subiectul privind extinderea alianţei. Ungaria susţine politica porţilor deschise, dar cu toate acestea îşi îndeamnă partenerii la prudenţă. Toate aceste decizii pot fi luate numai dacă condiţiile sunt îndeplinite pe deplin de ţările care solicită aderarea, precum şi cu consensul deplin al aliaţilor NATO. Ministrul ungar a atras atenţia asupra rolului tot mai important pe care îl îndeplineşte Uniunea Europeană în domeniul securităţii şi siguranţei şi a subliniat că Ungaria este interesată de o Uniunea Europeană bazată pe state naţionale puternice. Însă UE nu trebuie să uite de celelalte regiuni învecinate şi de importanţa acestora, a spus ministrul, adăugând că pe lângă războiul din Ucraina celelalte provocări şi ameninţări la adresa securităţii Europei nu au dispărut.

Kristóf Szalay-Bobrovniczky a precizat: Pe lângă războiul din Ucraina, nu trebuie să uităm de ameninţarea din sud reprezentată de migraţia ilegală în masă. Această ameninţare poate fi atenuată prin sprijinirea securităţii ţărilor din Balcanii de Vest şi a regiunilor emitente a migraţiei, iar în această sarcină Ungaria joacă un rol activ, a declarat ministrul ungar al apărării, citat de comunicatul ministerului de resort, scrie Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel