Aprovizionarea cu gaze pe termen lung a Ungariei este asigurată cu succes chiar dacă prețurile crescânde ale gazelor declanșează temeri de lipsă în toată Europa.
Pe măsură ce prețul gazului natural și al altor forme de energie crește în Europa, Ungaria a încheiat un acord cu Gazprom din Rusia pentru a asigura o aprovizionare stabilă și rentabilă în următorii 15 ani.
„A fost semnat un alt acord pe termen lung de achiziție de gaz cu Gazprom din Rusia, care garantează securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei timp de 15 ani în această lume plină de incertitudini”, a anunțat luni la Budapesta ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Péter Szijjártó.
Gazprom reprezintă o cotă enormă din piața europeană a gazului, 48% din consumul de gaze al Uniunii Europene provenind de la gigantul energetic anul trecut. Livrările europene ale companiei au crescut cu 23% în primele șapte luni ale acestui an. Pe locul al doilea s-au situat sursele de gaz norvegiene, în creștere cu 24% față de anul precedent.
„În Ungaria, aprovizionarea cu energie este o problemă de securitate și suveranitate economică, nu politică. Casele familiilor pot fi încălzite mai puțin cu rezoluții politice, dar mai mult cu gaz, și același lucru este valabil și pentru funcționarea industriei”, a spus Szijjártó, adăugând că pentru moment Ungaria nu are alternative viabile la gazul natural rusesc .
„Adevărul este că, în absența unor alternative reale, viabile, aprovizionarea cu energie a Ungariei poate fi în prezent garantată în mod cel mai sigur și previzibil în cadrul unui contract pe termen lung cu Gazprom”, a spus Szijjártó.
Pe baza acestui contract, transportul de gaz către Ungaria va începe de la 1 octombrie.
Contractul acoperă achiziționarea a 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an, pe care Gazprom o va furniza Ungariei prin două rute: - 3,5 miliarde de metri cubi din sud prin interconectorul sârbo-ungar, care va fi operațional de la 1 octombrie și 1 miliard de metri cubi din Austria. Prin urmare, cel puțin pe baza acestui contract, nu va ajunge gaz din Ucraina pentru a fi utilizat în Ungaria din octombrie. Tranzitul de gaze prin Ucraina către alte țări europene va traversa totuși Ungaria.
Deși nu a menționat prețul real, Szijjártó a spus că este mult mai favorabil decât ceea ce a plătit partea maghiară pe baza contractului expirat încheiat în 1995. Astfel de tranzacții pe termen lung cu gaze utilizează de obicei o formulă de stabilire a prețurilor în care un factor este prețul mediu de piață pentru orice perioadă de facturare, potrivit RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News