Ungaria și Suedia, acord masiv pentru industria de apărare. Orban își schimbă radical punctele de vedere față de Stockholm, în doar câteva zile

Viktor Orban Foto: Agerpres
Viktor Orban Foto: Agerpres

Ungaria va semna un acord pentru industria de apărare cu Suedia, a declarat prim-ministrul Viktor Orban înainte de o întâlnire cu prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, la Budapesta, vineri, în timp ce Ungaria se pregătește să ratifice candidatura Suediei la NATO, scrie Reuters.

„Vom fi de acord cu toate chestiunile aflate în așteptare (referire la ratificarea aderării Suediei la NATO) și vom semna un acord cu industria de apărare, unul serios având în vedere dimensiunea Ungariei, și vom stabili, de asemenea, unele decizii sau... obiective privind cooperarea militară”, a declarat Orban la postul de radio de stat.

Cei doi prim-miniștri vor susține o conferință de presă vineri, înainte ca parlamentul Ungariei să aprobe cererea de aderare a Suediei la NATO printr-un vot care va avea loc luni.

"Luni, parlamentul ungar va pune ștampila finală", a spus Orban la radio.

Suedia a solicitat să se alăture alianței transatlantice acum aproape doi ani, determinată de invazia completă a Rusiei în Ucraina.

Ungaria este singura țară membră a NATO care încă nu a ratificat aderarea țării nordice, partidul Fidesz al lui Orban amânând repetat votul, invocând nemulțumiri legate de critica Suediei la adresa Ungariei cu privire la standardele de stat de drept.

Fidesz deține o majoritate covârșitoare în parlament și ar fi putut aproba aderarea țării nordice în orice moment, de când legislația relevantă a fost înaintată parlamentarilor la mijlocul anului 2022.

Întârzierea a deteriorat relațiile Budapestei cu Statele Unite și a stârnit îngrijorări printre aliați.

Ungaria închiriază aeronave de luptă Gripen fabricate de compania suedeză SAAB, în baza unui contract semnat în 2001.

Kristersson a declarat mai devreme în această săptămână că Suedia dorește să dezvolte mai departe cooperarea cu Ungaria în privința Gripen, iar subiectul va fi pe ordinea de zi pentru vineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel