Ungaria extinde interdicţia asupra importurilor la zeci de produse agroalimentare din Ucraina.
Ungaria, care anunţase deja o interdicţie asupra importurilor de cereale ucrainene, pe motiv că destabilizează piaţa naţională, va extinde această măsură la zeci de produse agroalimentare începând de miercuri, relatează France Presse.
Potrivit unui decret publicat în cursul nopții în Jurnalul Oficial, nu vor putea fi vândute pe teritoriul ungar, pe lângă cereale şi produse oleaginoase, nici făină, miere, vin, pâine, carne şi legume provenind din Ucraina. Aceste restricţii sunt în vigoare până la 30 iunie.
Guvernul premierului naţionalist Viktor Orban a decis sâmbătă să interzică importul de cereale ucrainene, după exemplul Poloniei, cu scopul de a-şi proteja agricultorii. Această decizie a fost considerată 'inacceptabilă' de Comisia Europeană. Slovacia a luat de asemenea o măsură similară, în timp ce Bulgaria ar urma să facă un anunţ în acest sens miercuri.
Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina şi se organizase pentru a-i permite acesteia să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră, provocată de invazia rusă. Dar, în locul unui simplu tranzit, statele europene vecine au constatat că pe teritoriul lor se acumulează porumb, grâu şi floarea soarelui din Ucraina din cauza unor probleme logistice, ceea ce a făcut să scadă preţurile la produsele locale, notează AFP.
„De fapt, o proporţie importantă din produse nu ajung în ţări terţe, ci sunt vândute la tarife scăzute în cadrul Uniunii Europene”, subliniază decretul ungar, apreciind că „acest avantaj competitiv provoacă grave perturbări pe piaţa internă”. Ungaria autorizează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene, dar proceduri foarte stricte vor fi instituite la posturile de frontieră cu scopul de a putea asigura o monitorizare electronică în timpul traversării teritoriului. În caz de infracţiune, vor putea fi impuse amenzi, care ar putea ajunge la valoarea întregii încărcături.
Polonia interzisese la rândul său iniţial circulaţia mărfurilor ucrainene, dar a încheiat marţi un acord cu Ucraina în vederea reluării acestui tranzit în zilele următoare, notează Agerpres.
Grupurile popularilor (PPE) şi socialiştilor (S&D) din Parlamentul European (PE) au criticat marţi deciziile Poloniei, Ungariei şi Slovaciei de a interzice temporar importurile agricole ucrainene şi consideră că aceste măsuri sprijină Rusia preşedintelui Vladimir Putin.
Socialiştii afirmă într-un comunicat că "interzicerea ilegală poloneză" a produselor agricole ucrainene este "o reacţie isterică ce face jocul lui Putin". Decizia Varşoviei "nu este doar o încălcare directă a normelor care protejează politica comercială comună a UE, dar şi o lovitură dură pentru asocierea între UE şi Ucraina, ceea ce tensionează şi mai mult economia unei Ucraine devastate de război", susţine grupul socialist din PE.
Eurodeputata socialistă spaniolă Inma Rodríguez-Pińero a recunoscut că afluxul de produse agricole ucrainene a provocat "unele perturbări pe piaţa unor state membre", "dar în loc să le confrunte în coordonare şi cu ajutorul instituţiilor UE şi cu celelalte state membre, guvernul (partidului polonez) Lege şi Justiţie a decis încă o dată să încalce normele UE".
Această decizie a Varşoviei, a continuat aceeaşi eurodeputată, "îi vine foarte bine lui Vladimir Putin" şi acum Moscova "mai trebuie doar să se retragă" din acordul pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră "pentru a îneca încă o dată exporturile de cereale din Ucraina".
Grupul Partidului Popular European (PPE) a indicat la rândul său statelor central şi est-europene "să nu facă nimic care slăbeşte Ucraina, să garanteze că cerealele ucrainene ajung în Africa şi să nu adopte măsuri unilaterale care încalcă legislaţia UE".
"Guvernele europene nu trebuie să acţioneze în detrimentul solidarităţii cu Ucraina în timp de război. Înainte de a decide unilateral blocarea căilor de export ale produselor ucrainene, avem nevoie de informaţie detaliată asupra motivelor din cauza cărora aceste cereale şi alte produse nu sunt transportate dincolo de Europa", a spus eurodeputata letonă Sandra Kalniete. "Orice acţiune unilaterală a statelor membre va fi doar o mişcare în favoarea Rusiei", crede ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News