Ministrul de Externe al Ungariei spune că există o posibilitate de a plăti pentru gazele din Rusia fără a încălca sancțiunile economice.
Potrivit lui Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, există posibilitatea de a plăti pentru gazele naturale ruseşti, livrate în modul prescris de furnizor, fără a încălca sancţiunile de la Bruxelles.
“Doresc să asigur pe toată lumea că aprovizionarea cu energie a Ungariei este în siguranţă şi va continua să fie aşa şi în viitor”, a anunţat politicianul, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.
Péter Szijjártó a explicat că, în baza relaţiei contractuale dintre filiala companiei ungare MVM, CEEnergy, şi filiala Gazprom, Gazpromexport, în urma negocierilor tehnice din ultimele zile, există posibilitatea de a plăti pentru gazele naturale livrate, în modul prescris de furnizor, fără a încălca sancţiunile de la Bruxelles.
“Înţelegem că alţii au alte interese, dar este în interesul nostru să garantăm securitatea aprovizionării cu energie a ţării noastre. Şi facem asta pentru că nimeni nu poate solicita ca preţul războiului să fie plătit de poporul ungar”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.
Péter Szijjártó a ataşat un articol publicat de portalul budapestan de ştiri “Index” care relatează despre faptul că Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că Ungaria va încălca sancţiunile UE dacă îşi onorează promisiunea de a plăti în ruble pentru energia rusă, scrie Hirado.
Dacă țările occidentale „ar încerca să pună în aplicare un embargo real asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia... aș paria că, probabil, într-o lună sau două, operațiunile militare rusești în Ucraina, probabil vor fi încetate, vor fi oprite”, a spus Andrey Illarionov.
„Este unul dintre instrumentele foarte eficiente aflate încă în posesia țărilor occidentale.”
Illarionov a fost un consilier de top și reprezentant G8 al lui Putin din 2000 și 2005, când și-a dat demisia în semn de protest împotriva asaltării școlii din Beslan de către trupele ruse în 2004, când aceasta era ținută de rebelii ceceni, ducând la moartea a 333 de civili.
Apelurile de a adăuga petrol și gaze rusești la sancțiunile occidentale au devenit mai puternice, pe măsură ce atrocitățile comise de trupele ruse în zona din jurul Kievului au șocat lumea (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu