Ungaria, țara cu cele mai multe căsătorii pe cap de locuitor. Politicile guvernului Orban au dublat numărul căsătoriilor în ultimul deceniu

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Politicile pro-familie puternice ale Budapestei sunt legate de creșterea ratei căsătoriilor, care a dus la nașterea a încă 200.000 de copii în ultimii 10 ani.

Ungaria are cea mai mare proporție de cupluri căsătorite pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, potrivit unui raport Eurostat din mai, o piatră de hotar majoră care coincide cu o creștere însemnată a nașterilor în ultimul deceniu.

Ratele căsătoriilor sunt în general în scădere în UE începând cu anii 1960, scăzând de la opt la mia de locuitori în urmă cu 60 de ani la doar 3,2 la mia de locuitori în prezent. Anul 2020 a fost unul deosebit de devastator pentru căsătorii, doar 1,4 milioane au avut loc în întreaga UE, comparativ cu 1,9 milioane cu doar un an înainte. Eurostat explică declinul dramatic din cauza măsurilor introduse pentru combaterea răspândirii Covid-19, dar numai acest lucru nu poate explica scăderea fără precedent.

În ciuda stării îngrozitoare a căsătoriilor din Europa, este important să defalcăm cifrele pe țări, concentrându-ne pe cele care au cel mai mare și cel mai mic număr de căsătorii pe cap de locuitor. Statele membre UE cu cel mai mare număr de căsătorii raportat la populație au fost Ungaria (6,9 căsătorii la 1.000 de locuitori), urmată de cele două state baltice, Letonia (5,6) și Lituania (5,5). În schimb, cele mai scăzute rate de căsătorie au fost înregistrate în Italia (1,6), Portugalia (1,8), Spania și Irlanda (ambele 1,9).

Paradox în statele catolice

Este poate surprinzător faptul că cele mai puternice foste bastioane ale catolicismului din Europa de Vest sunt, în același timp, țările cu cel mai scăzut nivel al căsătoriilor. Totuși, acestea sunt și națiunile care în ultimii ani au cunoscut unele dintre cele mai dramatice schimbări din punct de vedere politic și cultural către stânga sau către liberalismul progresist. Acesta este și cazul, de exemplu, al Maltei, o societate adânc înrădăcinată în catolicismul pro-căsătorie, care a cunoscut cele mai mari scăderi ale ratei căsătoriilor în 2020, comparativ cu 2019 (-3,1 căsătorii la 1.000 de persoane). Ca și în cele patru țări menționate anterior, un fenomen însoțitor e reprezentat de o succesiune de guverne seculare socialiste, precum și rate ridicate de imigrație non-europeană.

Merită să ne uităm din nou la datele maghiare pentru a determina ce se află în spatele unei rate atât de remarcabile a căsătoriilor într-o țară care a suferit peste o jumătate de secol de secularism violent sub conducerea comunistă și, în trecut, unele dintre cele mai rapide scăderi ale natalității din Europa.

Cifrele arată că Ungaria nu este doar țara cu cel mai mare număr de căsătorii pe cap de locuitor din Europa. Pe măsură ce rata căsătoriilor s-a prăbușit între 2019 și 2020 în Europa, Ungaria a fost singura țară din UE în care numărul căsătoriilor a crescut efectiv. Nu numai că, în deceniul dintre 2010 și 2020, Ungaria a cunoscut o creștere incredibilă a căsătoriilor, de 90%. Dacă se iau în calcul și datele din 2021, numărul căsătoriilor s-a dublat din 2010.

Politicile pro-familie și pro-viață au întors trendul Ungariei

Din 1975, căsătoriile au scăzut constant în Ungaria, în timp ce vârsta medie a celor care se căsătoresc a crescut. Acest declin s-a oprit brusc în 2010, anul în care un guvern conservator a câștigat o majoritate de două treimi în parlamentul maghiar, iar ulterior și-a mutat atenția către politici pro-familie, promovarea căsătoriei și un accent pe oprirea tendințelor demografice negative ca una dintre principalele politici.

Ar fi o simplificare excesivă să atribuim tot meritul guvernului lui Viktor Orbán, dar a spune că aceasta este o coincidență ar fi o interpretare greșită și gravă. Potrivit Institutului Maria Kopp pentru Demografie și Familii (KINCS), căsătoriile în Ungaria s-au stabilizat în ultimul deceniu, iar cele mai recente date arată că tendința către căsătorie este populară și în rândul tinerilor adulți. Cercetările KINCS arată că maghiarii adoptă din ce în ce mai mult o viziune asupra lumii centrată pe familie, iar acest lucru este tipic și pentru generația mai tânără, foarte mulți exprimându-și dorința de a-și întemeia o familie și a avea copii.

Există nenumărate studii care arată că trăirea într-o unitate familială are beneficii măsurabile pentru sănătate atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În afară de asta, trăirea într-o familie nucleară și creșterea copiilor modelează, de asemenea, părerile despre societate, economie și securitate. Guvernul conservator ungar a recunoscut această realitate și a implementat o serie de reforme politice prin introducerea de reduceri de taxe pentru cuplurile căsătorite, legislație privind protecția copilului, protejarea maghiarilor de activiștii anti-familie care hărțuiesc și denigrează conceptul de familie și oferind împrumuturi semnificative familiilor care vor să-și cumpere prima casă. Drept urmare, acei sociologi care au susținut că acea creștere a ponderii căsătoriilor în Ungaria este doar un fenomen pe termen scurt s-au dovedit a fi în eroare. În Ungaria s-au născut în ultimul deceniu cu 200.000 mai mulți în comparație cu rata anterioară, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel