Ungaria trebuie să renunțe la gazul din Rusia. ”Acordă Rusiei dreptul de a manipula piața lor”

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a făcut declarații cu privire la gazul din Rusia pe care Ungaria încă îl folosește.

”Chiar și Ungaria știe că prin continuarea acestei activități, acordă Rusiei dreptul de a manipula piața lor. Ungaria ar trebui să intensifice eforturile pentru a pune capăt achizițiilor de energie rusă care o expun la influențe dăunătoare din partea Kremlinului”, a declarat Comisarul european pentru Energie Kadri Simson.

Gigantul rus de export de gaze, Gazprom, a anunțat luna trecută că va intensifica livrările de gaze naturale către Ungaria în această iarnă, în urma discuțiilor de la Beijing dintre premierul ungar Viktor Orbán și președintele rus Vladimir Putin.

”Știu un lider politic în Europa care strânge mâna acestui criminal de război” a menționat Simson într-o referire oblică la întâlnire, conform POLITICO.

Abordarea Ungariei contrastează puternic cu eforturile întregului bloc, inclusiv ale statelor membre în apropiere precum Slovacia și Bulgaria, de a renunța la importurile de energie rusă până în 2027. În total, UE și-a redus dependența de gazele naturale rusești prin conducte de la peste 40% din importurile sale de gaze înainte de invazia Moscovei la mai puțin de 10% în prezent.

”Cererea noastră clară către ei este ca, la fel ca alte state membre care încă utilizează tehnologie rusă, acea flotă nucleară, să pregătească un plan privind diversificarea”, a declarat Simson.

Ungaria continuă construcția reactorului nuclear Paks II

În același timp, comisarul pentru Energie a afirmat că este regretabil faptul că Ungaria continuă construcția reactorului nuclear Paks II, care depinde de suport și combustibil nuclear din partea Rusiei. Budapesta a promis să se opună oricăror sancțiuni care ar afecta energia atomică.

UE lucrează în prezent la al 12-lea pachet de sancțiuni care urmează să fie impuse Rusiei de la începutul războiului împotriva Ucrainei. Deși se preconizează că pachetul nu va include restricții semnificative privind achiziționarea de gaze naturale lichefiate rusești, în ciuda apelurilor venite din partea mai multor țări din UE, Simson a spus că ”în momentul în care, împreună cu Ungaria, vom avea unanimitate, atunci vom avea această poziție colectivă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel