Ungaria se așteaptă să realizeze un nou acord cu Rusia, în această vară, care ar furniza țării încă 700 de milioane de metri cubi de gaz, a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orbán.
„Negociem cu rușii... acest acord poate fi semnat în timpul verii și atunci vom fi în siguranță”, a spus el, vorbind la radioul local de stat. „Ungaria va avea suficient gaz”.
Noul acord ar urma să vină pe lângă un acord pe 15 ani cu compania rusă Gazprom, semnat anul trecut, care oferă Ungariei aproximativ 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an.
Anunțul vine după ce ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó, a vizitat Moscova săptămâna trecută pentru a discuta despre potențialul unui acord cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Lavrov a spus atunci că „cererea [pentru mai mult gaz] a Budapestei va fi imediat... luată în considerare”.
În prezent, Ungaria este în urma altor țări membre UE în ceea ce privește încărcarea cu gaz înainte de iarnă. Rezervele țării sunt pline în proporție de numai 50%, în comparație cu o medie la nivelul blocului de 68%, potrivit Politico.
Țara este foarte dependentă de energia rusă, aproximativ 80% din gazul său provine din Rusia, aceasta fiind una dintre cauzele pentru care se opune oricăror potențiale sancțiuni ale UE asupra gazului rusesc.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, vineri, despre discursul lui Viktor Orban. „Nu vreau să evit răspunsul la întrebare. Spun în principiu că este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie, pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă anti-europeană”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
„Reacțiile spațiului public au arătat că este o problemă pentru noi. Între timp, este adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce este un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile care au fost vehiculate acolo!”, a subliniat Klaus Iohannis.
De asemenea, președintele consideră că e nevoie de clarificări din partea UDMR, întrucât mulţi politicieni ai formaţiunii au aplaudat discursul susţinut de Viktor Orban.
„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, pentru că la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și din miniștri UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat pur și simplu generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, trebuie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare inclusiv în coaliția de guvernare. Pe de altă parte, nu-și dorește nimeni în România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse și aplaudate”, a conchis președintele Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci