Ungaria vrea să fie acţionar majoritar pe aeroportul din Budapesta

Foto de Szabolcs Toth, Pexels
Foto de Szabolcs Toth, Pexels

Statul maghiar vrea să achiziţioneze participaţia de 51% în aeroportul Budapesta. 

Ungaria a prezentat o ofertă oficială pentru achiziţionarea participaţiei de 51% în aeroportul Budapesta, prin intermediul unei companii de investiţii controlate de stat, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Proprietarii aeroportului din Budapesta au decis să înceapă noi discuţii oficiale. Restul participaţiei de 49% ar urma să fie achiziţionată de un alt operator aeroportuar, susţin sursele.

Ministerul ungar al Dezvoltării Economice, responsabil cu discuţiile privind achiziţia în numele Guvernului, nu a comentat informaţia.

Acţionarul majoritar al aeroportului este fondul de pensii canadian PSP cu 55,44%. Fondul suveran din Singapore (GIC) şi fondul canadian Caisse de dépôt et placement du Québec deţin fiecare aproximativ 20%.

Recent, aeroportul din Budapesta a anunţat că în 2022 a înregistrat un profit net de 76,6 milioane de euro şi venituri de 277,7 milioane de euro, după doi ani de pierderi, ca efect al pandemiei, scrie Agerpres. 

Ungaria va păstra o politică externă "suverană", anunţă Szijarto 

Politica externă a Ungariei "va rămâne ungurească şi suverană", a declarat şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto luni, în faţa ambasadorilor ţării sale, adăugând că executivul de la Budapesta "nu va ceda niciunei presiuni internaţionale" şi va continua să se concentreze pe interesele naţionale, informează MTI.

Luând cuvântul în cadrul conferinţei anuale a diplomaţilor ungari, Szijjarto a spus că obiectivul principal al guvernului este de a asigura securitatea şi dezvoltarea Ungariei, în pofida "celor mai grave provocări economice şi de securitate de până acum la adresa Europei".

Szijjarto a sugerat că măsurile guvernului de la Budapesta "vor merge cu siguranţă contrar aşteptărilor mainstream-ului internaţional liberal" şi "diplomaţii (ungari) trebuie să fie pregătiţi să-şi facă treaba sub o mare presiune internaţională". "Din fericire, suntem obişnuiţi cu aceasta", a adăugat el.

Szijjarto a precizat că se aşteaptă la o "presiune deosebit de mare" în special în două probleme. Una este războiul din Ucraina, care "nu este războiul Ungariei", a spus el. Totodată, Peter Szijjarto a precizat că executivul de la Budapesta a condamnat războiul şi sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel