UniCredit va renunţa la 10% din forţa sa de muncă, în special în Italia

Cea mai mare bancă italiană după active, UniCredit SpA, intenţionează să concedieze 10% din forţa sa de muncă - aproximativ 10.000 de angajaţi - în special în Italia, ca parte a noului plan de afaceri pentru perioada 2020-2023, care va fi prezentat în decembrie, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Pe plan global, UniCredit are 86.000 de angajaţi, din care 30.000 lucrează la divizia sa comercială bancară din Italia.

Negocierile cu sindicatele, care ar urma să înceapă în decembrie, ar putea duce la scăderea numărului de concedieri, susţin sursele.

UniCredit nu a dorit să comenteze informaţia deoarece planul nu a fost încă finalizat.

Sindicatele au fost consternate la aflarea informaţiilor privind concedierile, potrivit Reuters. FABI, care reprezintă angajaţii din sectorul bancar, a precizat că, dacă informaţia se va confirma, concedierile vor fi "ruşinoase", şi a dat asigurări că este pregătit să reacţioneze prin greve împotriva acestora.

Un alt sindicat comercial, UILCA, a anunţat că nu acceptă planul de afaceri fără o consultare adecvată prealabilă.

În avanpremiera prezentării oficiale a planului, directorul general al UniCredit, Jean Pierre Mustier, a anunţat măsuri de întărire a bilanţului băncii şi de reducere a expunerii la Italia, prin reducerea deţinerilor de obligaţiuni suverane italiene.

De asemenea, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat că UniCredit îşi va revizui structura companiei în ideea de a putea izola activele din străinătate de riscurile sistemice care ar putea apărea de pe piaţa italiană. Prin regruparea activelor sale din străinătate într-un holding non-italian, UniCredit ar putea să le finanţeze independent şi să profite de o reglementare europeană care le permite acestor active să fie tratate separat în cazul unei crize.

De la numirea directorului general Jean Pierre Mustier în fruntea UniCredit, banca italiană a demarat un vast proces de reorganizare, care s-a reflectat în mod pozitiv asupra rezultatelor sale financiare şi solidităţii capitalului. UniCredit a derulat o majorare de capital de 13 miliarde euro, a vândut mai multe active şi credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde euro şi a eliminat 14.000 de posturi.

Actualul plan de afaceri "Transform 2019" prevede concedierea a 14.000 de angajaţi în perioada 2016 - 2019.

Şi alte mari bănci europene au demarat reduceri de costuri şi de personal, deoarece ratele negative ale dobânzilor au dus la scăderea veniturilor din creditare. Deutsche Bank AG vrea să renunţe la 18.000 de angajaţi, în timp ce Societe Generale a anunţat în aprilie că va concedia pe plan global 1.600 de angajaţi.

Anul acesta acţiunile UniCredit au urcat cu 14% la Bursa de la Milano, capitalizarea bursieră fiind de aproximativ 25 de miliarde de euro.

UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. Grupul este prezent în România prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel