Uniforma, obligatorie în toate școlile din Franța din anul 2026, drept măsură împotriva discriminării

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a dezvăluit planurile de a impune uniforma școlară pentru toți elevii din Franța începând cu anul 2026, în cadrul unei conferințe de presă susținută marți, 16 ianuarie.

Macron a afirmat că această decizie are ca scop combaterea discriminării și eliminarea inegalităților între elevi.

Dezbaterile privind "ținuta unică" sau uniforma în școli au fost intensificate în Franța în ultimele luni, iar aproximativ o sută de școli au decis să testeze această măsură începând cu acest an, în cadrul unui experiment anunțat în septembrie 2023.

Autoritățile din Educația franceză nu au definit încă detaliile privind uniforma unică, iar Macron a menționat că conceptul urmărește să creeze condiții pentru respect și să elimine inegalitățile dintre familii. Planul președintelui este de a testa uniforma în 100 de școli în acest an și, în funcție de rezultatele obținute, să o implementeze la nivel național în 2026.

"Purtarea uniformei de către elevi la școală face obiectul unui experiment de mare amploare în diverse colectivități locale pentru a măsura științific eficiența unei astfel de măsuri", a subliniat fostul ministru al Educației, acum prim-ministrul Gabriel Attal.

În contextul inițiativei de "rearmare civică," Macron a prezentat și alte măsuri, inclusiv reintroducerea cântării imnului național, La Marseillaise, în școli, subliniind că acesta reprezintă un simbol al unității naționale și al istoriei franceze. Totodată, președintele francez a exprimat susținerea sa pentru reintroducerea ceremoniilor de absolvire în școli începând cu acest an, considerându-le un rit republican de unitate și mândrie.

În plus, Macron a atras atenția asupra necesității ca adulții să preia controlul asupra timpului petrecut de copii cu ecranele. În acest sens, a instituit o comisie de experți pentru a ghida "buna utilizare a ecranelor pentru copii în clasă și în familie," susținând că acest aspect este esențial pentru viitorul societății și al democrațiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel