Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din cadrul Camerei Deputaților a modificat, joi, textul unei inițiative legislative a creșterii siguranței în școli, astfel încât uniforma școlară să devină obligatorie pentru toți elevii din România. Consiliul Național al Elevilor, unica structură reprezentativă a elevilor la nivel național, reacționează, precizând că inițiativa oferă loc posibilităților de corupție și că în cazul în care propunerea va fi adoptată de către plenul Camerei Deputaților, își asumă folosirea pârghiilor legale, inclusiv solicitare adresată Președintelui României de a trimite legea la reexaminare sau solicitarea constatării excepției de neconstituționalitate.
Consiliul Elevilor se declară dezamăgit de dorința Comisiei de a restrânge anumite drepturi constituționale, prin impunerea uniformelor obligatorii, apreciind că, în conformitate cu articolul 53 din Constituție, în care se precizează în ce condiții se poate impune restrângerea unor drepturi, în acest caz nu s-ar impune niciuna "pentru a îngrădi dreptul la liberă exprimare a elevului în școală, cât și dreptul de acces gratuit la educație. Având în vedere că legea are ca scop creșterea siguranței în unitățile de învățământ, legătura dintre uniforme și siguranța în școli este minimă și nu este atestată de niciun sondaj în acest sens. Nu consider opinată însuși simpla prezență a uniformelor în cadrul acestei inițiative, ca factor de sporire a siguranței în școli" a declarat Horia Onița, Președintele Consiliului Național al Elevilor, citat de romaniatv.net.
Reprezentanții elevilor reclamă și faptul că inițiativa legislativă nu stipulează sursa de finanțare pentru uniformele obligatorii. În plus, ei consideră că implementarea uniformelor obligatorii nu poate decât să inhibe comportamentul copiilor și caracterul lor în formare, să ofere loc posibilităților de corupție, prin contracte abuzive și sume exagerate pentru piesele de uniformă, și să creeze și mai multe discrepanțe între elevii diferitelor școli dintr-o localitate.
În cazul în care inițiativa va fi adoptată de către plenul Camerei Deputaților, reprezentanții elevilor își asumă folosirea pârghiilor legale, sesizarea Avocatului Poporului, solicitarea adresată Președintelui României de a trimite legea la reexaminare, sau solicitarea constatării excepției de neconstituționalitate, pentru respectarea drepturilor elevului în integralitatea lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu